Jíte dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin a dalších potravin, které jsou považovány za zdravé, a přesto vás trápí zdravotní potíže a přibíráte na váze? Chcete se vyléčit i z nemocí, s nimiž si západní medicína neví rady? Pomoc najdete v této knize!
Průlomový mezinárodní bestseller mění názory odborníků a široké veřejnosti na to, jaké potraviny jsou skutečně zdravé. Odhaluje bílkovinu lektin, která je obsažena v mnoha rostlinách a dalších potravinách, které běžně konzumujeme. Autor, vystudovaný lékař, srozumitelně vysvětluje, jak lektiny přispívají ke zhoršování zdravotního stavu a proč zejména průmyslové zpracování zemědělských produktů stojí za tím, že se mnohé potraviny staly spíše škodlivými než prospěšnými.
Provede vás třemi ozdravnými programy, během kterých nahradíte potraviny podporující zánětlivé procesy vhodnými alternativami, posilujícími prospěšnou mikroflóru ve střevech. Získáte také vzorové jídelníčky pro jednotlivé fáze ozdravných programů a recepty, včetně těch pro vegetariány.
Základní údaje o knize:
-
Datum vydání: 21. 11. 2018
-
ISBN: 978-80-247-4044-7
-
Formát / stran: 167×240, 280 stran
Promo video knihy:
Z obsahu knihy Skryté nebezpečí zdravých potravin:
ŘEKLI O KNIZE
ÚVOD – NENÍ TO VAŠE CHYBA
PRVNÍ ČÁST – NUTRIČNÍ DILEMA
KAPITOLA 1 – Válka mezi rostlinami a živočichy
Vše závisí na přežití
Rostliny jsou mistry manipulace
Biologická válka
Jsou rostliny schopné myslet?
Jedlí nepřátelé
Skutečně jste tím, co jíte
Rovnováha sil
První útočná strategie lektinů: Proniknout skrz střevní stěnu
Druhá útočná strategie lektinů: Zmást imunitní systém prostřednictvím molekulárního mimikry
Třetí útočná strategie lektinů: Narušit komunikaci mezi buňkami
Rostlinná strava
KAPITOLA 2 – Lektiny na útěku
Dva typy lektinů
Čtyři kataklyzmatické změny ve stravování lidí
První změna: Zemědělská revoluce
Druhá změna: Mutace skotu
Třetí změna: Rostliny z Nového světa
Čtvrtá změna: Současné inovace
Proč nyní?
Co je zdravé jídlo?
Podstata citlivosti vůči lepku
Obiloviny a přibírání na váze
Nejnebezpečnější, ale postradatelný lektin v pšenici? Není to lepek
Celá pravda o celozrnných výrobcích
Přírodní a umělé lektiny
Odvádění pozornosti k lepku
Podobné vzorce u pacientů
Odhalení lektinů jako příčiny
Porovnávání vzorů
Radar imunitního systému ve střehu
Hledání spojitostí
Smrtící případ záměny identity
Nebezpeční podvodníci
Potíže vyvolané reakcí na lektiny
Co se změnilo?
KAPITOLA 3 – Útok na vaše střeva
Vy a váš holobiom: Nejlepší přátelé na věky
Tvrdá dřina v trávicím traktu
Vše má své místo
Jak by měla fungovat střevní stěna
Co by mělo a nemělo projít střevní stěnou
Narušení střevní stěny
Přichází nápověda
Kdo vypustil psy?
Skutečná příčina autoimunitních nemocí
Symbiotický vztah
Změna rovnováhy sil
Jak porazit škůdce střev
KAPITOLA 4 – Poznej svého nepřítele: Sedm zdraví nebezpečných látek
Žijeme déle, ale ne tak dobře
Neviditelné, avšak zákeřné poškození
První nebezpečná látka: Širokospektrální antibiotika
Druhá nebezpečná látka: Nesteroidní protizánětlivé léky (NSPZL)
Třetí nebezpečná látka: Léky proti překyselení žaludku
Čtvrtá nebezpečná látka: Umělá sladidla
Pátá nebezpečná látka: Endokrinní disruptory
Šestá nebezpečná látka: Geneticky upravené potraviny a herbicid Roundup
Sedmá nebezpečná látka: Nepřetržité vystavení modrému světlu
Spolčení s lektiny
KAPITOLA 5 – Proč kvůli moderní výživě přibíráte na váze (a jste nemocní)
Zdravá váha
Boj s váhou – a další souvislosti
Neúspěch „diet“ a mystérium cvičení
Jak funguje výzkum
Skutečné důvody změny výživy
Nejlepší způsob, jak se obalit tukem
Spojitost lektinů s obezitou a špatným zdravotním stavem
Příprava na válku
Ukládání tuku
Přehršle „úspěšných“ diet
Problém většiny nízkosacharidových diet
Jiný přístup k omezení příjmu sacharidů
Zbavte se tuků a přidejte celá zrna
Co máme společného se slony
Stravou proti stárnutí
Paleo dieta, která obstojí
Kdy sacharidy nejsou sacharidy?
Další štíhlé a dlouhověké národy
Děti jsou tlusté kvůli pizze a kuřecímu masu
DRUH Á ČÁST – PŘEDSTAVENÍ VÝŽIVOVÉHO PROGRAMU PLANT PARADOX
KAPITOLA 6 – Přehodnoťte své zvyky
Řiďte se pravidly
První pravidlo: Potraviny, které přestanete jíst, mají mnohem větší vliv na vaše zdraví než ty, které jíst začnete
Druhé pravidlo: Věnujte péči svým střevním bakteriím, dbejte o jejich správnou výživu a ony zajistí péči a výživu vám – ostatně, jste jejich domovem
Třetí pravidlo: Ovoce působí stejně jako sladkosti
Čtvrté pravidlo: Jste tím, co jedla vaše potrava
Nebudeme chodit kolem horké kaše
Kukuřičné hody
Síť kamarádů
Shrnutí výživového programu Plant Paradox
Příznivá zpráva pro vegetariány a vegany
Zapomeňte na výmluvy a nechte se inspirovat
První výmluva: Jste štíhlí, fit a aktivní
Druhá výmluva: Bojíte se, že program vyžaduje bohaté znalosti lidského metabolismu a výživových konceptů
Třetí výmluva: Jste příliš staří na to, abyste dělali nějaké změny ve výživě a životním stylu (nebo si myslíte, že vaši blízcí jsou příliš staří)
KAPITOLA 7 – První fáze: Začněte třídenní očistou
Strategie v první fázi
První krok: Co zařadit do jídelníčku a co z něj naopak vyloučit
Druhý krok: Připravte „půdu“ a odstraňte „plevel“
Třetí krok: Pomozte si doplňky stravy
Sklízejte odměny
Tipy na úspěch
KAPITOLA 8 – Druhá fáze: Obnova a regenerace
Ne znamená ne
Bílá je v pořádku
Král lektinů
Dilema ohledně mléčných výrobků
Nový svět lektinů
Američtí škůdci
Zpracování nebezpečných lilkovitých rostlin
Rostliny z čeledi tykvovitých
Jste tím, co jedla vaše potrava
Prospěšné tuky, škodlivé tuky
Druhá fáze programu
Pokračujte v ucpávání děr
Dodávejte živiny střevním kamarádům
Dejte navždy sbohem škůdcům střev
Další důležité doplňky
Jak to všechno skloubit
Skoncujte s večeřemi bez fantazie
KAPITOLA 9 – Třetí fáze: Sklízejte odměny
Trpělivost přináší odměnu
Třetí fáze programu
Testování situace
Pouze v Americe
Půl kila masa? V žádném případě!
Pohled na středomořskou stravu
Souvislost s bílkovinami
Jak málo stačí?
Alternativa k omezení živočišných bílkovin
Další alternativa
Třetí možnost
Program intenzivní péče
KAPITOLA 10 – Program intenzivní péče Keto Plant Paradox
Mocné mitochondrie
Chaos v mitochondriích
Záhada ketonů
Tuky ve stravě jsou klíčem od zásobárny tělesného tuku
Souvislost s rakovinou – a něco navíc
Cukrovka a selhání ledvin se dají léčit
Šetřete ledviny
Program intenzivní péče Keto Plant Paradox v praxi
Co budete jíst
Několik konkrétních detailů
Podpořte spalování tuků
Dieta pro život
KAPITOLA 11 – Doporučené doplňky stravy podle programu Plant Paradox
Vitamin D3
B vitaminy, zejména methylfolát a methylkobalamin
G6
Polyfenoly
Fytonutrienty z listové zeleniny
Prebiotika
Blokátory lektinů
Ochrana před cukry
Omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem
Další doplňky
Doplňky stravy pro program intenzivní péče Keto Plant Paradox
Význam doplňků stravy
TŘETÍ ČÁST – JÍDELNÍČKY A RECEPTY
Vzorové jídelníčky
Vzorové jídelníčky pro první fázi programu Plant Paradox: Třídenní úvodní očista
Vzorové jídelníčky pro druhou fázi programu Plant Paradox: Obnova a regenerace
Vzorové jídelníčky pro třetí fázi programu Plant Paradox: Sklízejte odměny
Vzorové jídelníčky pro program intenzivní péče Keto Plant Paradox
Recepty k programu Plant Paradox
Užitečné informace
Jak přizpůsobit nákupy
Nepostradatelní pomocníci
Recepty pro první fázi programu Plant Paradox
Recepty pro druhou fázi programu Plant Paradox
Rady pro třídenní očistu prováděnou v první fázi programu Plant Paradox
Recepty pro první fázi programu Plant Paradox
Recepty pro druhou fázi programu Plant Paradox
Snídaně
Svačiny
Nápoje
Hlavní jídla a přílohy
Dezerty
PODĚKOVÁNÍ
POZNÁMKY
Skvělá kniha o škodlivosti běžného jídelníčku, která se v mnoha ohledech shoduje s principy Jíme Jinak. Nabízí nejen vědecké důkazy, ale i návody, jak se zbavit chronických a neléčitelných nemocí.
Eva Cikrytová
autorka projektu www.jimejinak.cz
Kniha „Skryté nebezpečí zdravých potravin“ elegantně vysvětluje, jak se rostliny brání, aby je lidé nejedli, a jak naše zdraví nesmírně poškozují nevhodné rostliny, které jíme v nevhodnou dobu. Kniha vám otevře oči.
Mehmet Oz, MD, profesor chirurgie
Newyorská presbyteriánská nemocnice / Kolumbijská univerzita
Je vzácné, když kniha o zdraví a výživě představuje opravdu novátorské koncepty, a ještě vzácnější je, když je dokládá věrohodnými závěry vědeckých výzkumů a klinicky ověřenými důkazy – a kniha „Skryté nebezpečí zdravých potravin“ je přesně taková. Všichni můžeme být doktoru Gundrymu vděční za jeho vhled a nasazení, jež věnuje nové úrovni dokonalého zdraví.
Dale Bredesen, MD, profesor neurologie
Lékařská fakulta Kalifornské univerzity v Los Angeles; zakládající člen a prezident Buckova institutu a autor knihy The End of Alzheimer's
Kniha „Skryté nebezpečí zdravých potravin“ nabízí skutečnou změnu smýšlení o potravinách. Ať už jste zastánci paleo, bezlepkové, nízkosacharidové nebo rostlinné diety, fundované názory a praktické rady doktora Gundryho vám pomohou zvrátit rozvoj jak autoimunitních, tak neurodegenerativních onemocnění.
Terry Wahlsová, MD
autorka knihy The Wahls Protocol
Doktor Gundry je jedním z nejlepších a nejfundovanějších amerických lékařů. Už řadu let mám to štěstí, že mohu využívat přínos jeho péče. Díky knize „Skryté nebezpečí zdravých potravin“ teď může mít přístup k průlomovým názorům doktora Gundryho každý. Bez nadsázky se dá říci, že vám tato kniha změní život.
Tony Robbins
autor knihy Unshakeable, bestselleru podle deníku New York Times
O Autorovi:
Gundry Steven R.