Hlavním cílem kolektivu autorů bylo přinést na trh moderní a komplexní publikaci s nejnovějšími a vědecky podloženými poznatky o všech aspektech sportovní výživy ve fitness a silových sportech. První část rozsáhlého textu se věnuje základům biochemie a fyziologie sportovní výživy, fungování metabolismu v kontextu sportovního tréninku, dávkování a načasování příjmu jednotlivých živin a jejich nejvhodnějším zdrojům, významu a reálným účinkům suplementů pro sportovce a také dává nahlédnout na nejrozšířenější výživové mýty a kontroverzní témata, jako je lepek, veganství, antibiotika v mase, palmový olej a mnoho dalších.
Praktická část knihy podrobně probírá nejznámější výživové styly a nabízí praktické postupy, jak si sestavit sportovní jídelníček, jaký druh redukční diety zvolit a jak si vytvořit správné výživové návyky pro udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst sportovní výkonnosti. V závěru 552stránkové publikace najde čtenář výživová doporučení a jídelníčky přímo od nejznámějších osobností ze světa fitness a silových sportů.
Základní údaje o knize:
- úplný název: Moderní výživa ve fitness a silových sportech
- autor: Lukáš Roubík a kolektiv
- nakladatelství: Erasport, s. r. o. (Ronnie.cz)
- rok vydání: 2018
- počet stran: 552
- rozměr: 149 x 210 mm
- typ: pevná bez přebalu lesklá
O autorovi:
- Lukáš Roubík je odborníkem na sportovní výživu s 15 lety praxe ve vrcholovém sportu, výživu člověka vystudoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V mládí byl aktivním závodníkem v kulturistice a získal tituly dorosteneckého a juniorského mistra ČR. Po ukončení soutěžní kariéry působil několik let jako výživový konzultant závodníků, autor odborných článků a lektor ve Fitness akademii Ronnie.cz při výuce trenérů II. třídy a později i I. třídy na FTVS UK. V letech 2010–2018 byl předsedou Trenérsko-metodické komise a členem Výkonného výboru Svazu kulturistiky a fitness ČR. Je autorem oblíbené knihy Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z a spoluzakladatelem Institutu Moderní Výživy, který se zabývá vzděláváním v oblasti výživy na základě vědecky podložených informací.
Kolektiv:
- Spoluautory teoretické části knihy jsou Miloslav Šindelář a Radomil Vašík, do praktické části přispěli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.
Obsah knihy:
- 1 - Úvod do světa výživy ve fitness a silových sportech
- 1.1 - Vize knihy
- 2 - Význam a specifika výživy ve fitness a silových sportech
- 2.1 - Pyramida priorit ve sportovní výživě
- 3 - Úvod do biochemie a fyziologie sportovní výživy
- 3.1 - Základní pojmy biochemie a fyziologie (sportovní) výživy
- 3.2 - Řízení a regulace metabolismu
- 3.2.1 - Metabolická typologie
- 3.2.2 - Mikrobiom
- 3.2.3 - Hledisko evoluce
- 3.3 - Vybrané hormony z perspektivy fitness a silových sportů
- 3.3.1 - Testosteron
- 3.3.2 - Růstový hormon
- 3.3.3 - Inzulín
- 3.3.4 - Glukagon
- 3.3.5 - Kortizol
- 3.3.6 - Ghrelin
- 3.3.7 - Leptin
- 4 - Energetický metabolismus
- 4.1 - Energetická bilance
- 4.1.1 - Výdej energie
- 4.1.2 - Měření energetického výdeje
- 4.1.3 - Příjem energie
- 4.2 - Energetické substráty
- 4.2.1 - Poměr energetických substrátů v jídelníčku
- 4.3 - Energetické zásoby v organismu a jejich využití při zátěži
- 4.3.1 - Využití energetických zásob při zátěži
- 4.3.2 - Energetické zásoby v organismu
- 4.1 - Energetická bilance
- 5 - Bílkoviny
- 5.1 - Biochemická struktura bílkovin a aminokyselin
- 5.2 - Metabolismus bílkovin
- 5.2.1 - Katabolismus bílkovin
- 5.2.2 - Anabolismus bílkovin
- 5.2.3 - Dusíková bilance
- 5.3 - Biologická hodnota bílkovin
- 5.3.1 - Další ukazatele kvality bílkovin ve výživě člověka
- 5.3.2 - Zákony v metabolismu aminokyselin
- 5.4 - Zdroje bílkovin pro výživu ve fitness a silových sportech
- 5.4.1 - Maso
- 5.4.2 - Vejce
- 5.4.3 - Mléčné výrobky
- 5.4.4 - Syrovátkový protein
- 5.4.5 - Rostlinné bílkoviny
- 5.4.6 - Jak zvýšit využitelnost bílkovin z potravy?
- 5.5 - Dávkování a načasování příjmu bílkovin
- 5.5.1 - Dávkování bílkovin
- 5.5.2 - Může být vysoký příjem bílkovin u sportovců zdraví nebezpečný?
- 5.5.3 - Může být příliš vysoký příjem bílkovin pro sportovce nevhodný?
- 5.5.4 - Existuje maximální dávka bílkovin v jednom jídle?
- 5.5.5 - Načasování příjmu bílkovin
- 5.6 - Antibiotika, hormony a rezidua v mase
- 5.7 - Vegetariánské mýty o živočišných bílkovinách
- 6 - Sacharidy
- 6.1 - Biochemická struktura sacharidů a cukrů
- 6.2 - Metabolismus sacharidů
- 6.2.1 - Katabolismus sacharidů
- 6.2.2 - Anabolismus sacharidů
- 6.3 - Glykemický index sacharidů a další ukazatele
- 6.3.1 - Glykemický index
- 6.3.2 - Glykemická nálož
- 6.3.3 - Variabilita a limitace glykemického indexu
- 6.3.4 - Inzulínový index
- 6.4 - Zdroje sacharidů ve sportovní výživě
- 6.5 - Dávkování a načasování příjmu sacharidů
- 6.5.1 - Dávkování sacharidů
- 6.5.2 - Je vhodný nadměrný příjem sacharidů a cukrů v objemu?
- 6.5.3 - Jsou vhodné „nuly“ sacharidů v dietě?
- 6.5.4 - Načasování příjmu sacharidů
- 6.5.5 - Inzulínové okno a potréninkový nápoj
- 6.6 - Lepek ve (sportovní) výživě – mýty a fakta
- 6.6.1 - Nemoci z konzumace lepku
- 6.6.2 - Je vyřazení lepku z jídelníčku pro zdravé lidi zdravější?
- 6.6.3 - (Bez)lepkový verdikt (nejen) pro sportovce
- 6.7 - Vláknina
- 6.8 - Umělá sladidla
- 6.8.1 - Má smysl se vyhýbat umělým sladidlům?
- 7 - Tuky
- 7. 1 - Biochemická struktura lipidů a mastných kyselin
- 7. 2 - Metabolismus tuků
- 7.2.1 - Trávení a transport tuků
- 7.2.2 - Metabolismus tukové tkáně a lipolýza
- 7.2.3 - β-oxidace mastných kyselin aneb spalování tuků
- 7.2.4 - Syntéza mastných kyselin a triacylglycerolů
- 7.2.5 - Syntéza ketolátek neboli ketogeneze
- 7.2.6 - Metabolismus cholesterolu
- 7.3 - Zdroje tuků ve sportovní výživě
- 7.4 - Dávkování a načasování příjmu tuků
- 7.4.1 - Dávkování tuků
- 7.4.2 - Načasování příjmu tuků
- 7.4.3 - Na jakém tuku a oleji smažit?
- 7.4.4 - Má smysl se vyhýbat palmovému oleji?
- 8 - Vitamíny
- 8.1 - Význam vitamínů ve (sportovní) výživě
- 8.2 - Vitamíny rozpustné ve vodě a jejich zdroje ve výživě
- 8.3 - Vitamíny rozpustné v tucích a jejich zdroje ve výživě
- 8.4 - Dávkování a příjem vitamínů ve sportovní výživě
- 8.5 - Ztráty vitamínů tepelnou úpravou a skladováním potravin
- 9 - Minerální látky a stopové prvky
- 9.1 - Význam minerálních látek a stopových prvků ve (sportovní)
- 9.2 - Minerální látky a jejich zdroje ve výživě
- 9.3 - Stopové prvky a jejich zdroje ve výživě
- 10 - Pitný režim ve fitness a silových sportech
- 10.1 - Bilance tekutin ve sportovní výživě
- 10.2 - Doplňování tekutin ve sportovní výživě
- 10.3 - Doplňování tekutin ve fitness a silových sportech
- 11 - Suplementy ve sportovní výživě
- 11.1 - Význam doplňkové výživy ve fitness a silových sportech
- 11.1.1 - Hlavní přínosy suplementů pro sportovce
- 11.1.2 - Jsou doplňky výživy pro sportovce bezpečné a přirozené?
- 11.1.3 - Dělení suplementů
- 11.2 - Proteiny
- 11.2.1 - Metody výroby proteinových přípravků
- 11.2.2 - Zdroje a druhy proteinových přípravků
- 11.3 - Aminokyseliny
- 11.3.1 - Komplexní aminokyseliny
- 11.3.2 - BCAA
- 11.3.3 - Ostatní aminokyseliny s bioaktivními účinky
- 11.4 - Sacharidy a gainery
- 11.4.1 - Gainery
- 11.4.2 - Samostatné sacharidové přípravky
- 11.5 - Suplementy s obsahem tuků
- 11.5.1 - CLA
- 11.5.2 - MCT oleje
- 11.5.3 - Omega-3 mastné kyseliny
- 11.6 - Vitamíny a minerální látky
- 11.7 - Iontové nápoje
- 11.8 - Kloubní výživa
- 11.8.1 - Glukosamin
- 11.8.2 - Chondroitin
- 11.8.3 - MSM
- 11.8.4 - Kolagen
- 11.8.5 - Boswellia serrata
- 11.8.6 - Cissus quadrangularis
- 11.8.7 - Kurkumin
- 11.8.8 - Rybí olej
- 11.8.9 - Význam užívání kloubní výživy pro sportovce
- 11.9 - Fitness potraviny
- 11.9.1 - Proteinové tyčinky
- 11.9.2 - Proteinové palačinky
- 11.9.3 - Proteinový puding
- 11.9.4 - Ovesné a rýžové kaše
- 11.9.5 - Ořechová másla s proteiny
- 11.9.6 - Proteinové těstoviny a chléb
- 11.10 - Tekuté náhražky potravy
- 11.11 - Kreatin
- 11.11.1 - Složení a funkce kreatinu v organismu
- 11.11.2 - Účinky kreatinu
- 11.11.3 - Formy kreatinu
- 11.11.4 - Užívání a dávkování kreatinu
- 11.11.5 - Bezpečnost užívání kreatinu
- 11.12 - Anabolizéry
- 11.12.1 - Tribulus
- 11.12.2 - HMB
- 11.12.3 - Ecdysteron
- 11.12.4 - Prohormony a prosteroidy
- 11.13 - Stimulanty a NO produkty
- 11.13.1 - Arginin
- 11.13.2 - Citrulin
- 11.13.3 - Beta alanin
- 11.13.4 - Kofein
- 11.13.5 - Taurin
- 11.13.6 - Tyrosin
- 11.13.7 - Inosin
- 11.13.8 - Guarana
- 11.14 - Spalovače tuku
- 11.14.1 - Zelený čaj a extrakt ze zeleného čaje
- 11.14.2 - Synefrin
- 11.14.3 - Extrakt z kůry vrby bílé
- 11.14.4 - Kapsaicin a extrakty z pepřů
- 11.14.5 - Extrakt z banaby
- 11.14.6 - Karnitin
- 11.14.7 - HCA, chrom a další látky ve spalovačích tuku
- 11.15 - Cyklování suplementů
- 11.1 - Význam doplňkové výživy ve fitness a silových sportech
- 12 - Jak správně sestavit jídelníček
- 12.1 - Hodnocení nutričního stavu a diagnostika sportovce
- 12.2 - Personalizace výživy a individuální přístup
- 12.3 - Jaký výživový postup zvolit?
- 12.4 - Jak sestavit sportovní jídelníček?
- 12.5 - Výživové návyky, udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst výkonnosti
- 13 - Výživové postupy a redukční diety
- 13.1 - Jaký druh redukční diety zvolit?
- 13.2 - Nízkosacharidové diety (low-carb)
- 13.2.1 - Ketogenní diety
- 13.2.2 - Cyklická ketogenní dieta (CKD)
- 13.3 - Nízkotučné diety (low-fat)
- 13.3.1 - Sacharidové vlny
- 13.3.2 - Konstantní příjem sacharidů
- 13.4 - Flexibilní stravování (IIFYM)
- 13.5 - Cleaneating
- 13.6 - Paleo výživa
- 13.7 - Přerušované hladovění (intermittent fasting)
- 13.8 - Reverse dieting
- 13.9 - Refeed days
- 13.10 - Nejčastější chyby v redukční dietě
- 13.10.1 - Metabolic damage
- 13.10.2 - Cheat days
- 14 - Moderní výživa ve fitness a silových sportech v praxi
- 14.1 - Sportovní kulturistika (autoři: Milan Šádek a Tomáš Bureš)
- 14.1.1 - Sportovní cíle v kulturistice
- 14.1.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.1.3 - Jídelníček a suplementy pro nabírání svalů
- 14.1.4 - Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
- 14.1.5 - Příprava před závody (autor: Tomáš Bureš)
- 14.2 - Bikiny fitness (autor: Sabina Pleváková)
- 14.2.1 - Sportovní cíle v bikiny fitness
- 14.2.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.2.3 - Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období
- 14.2.4 - Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
- 14.2.5 - Příprava před závody
- 14.3 - Physique mužů (autor: Aleš Lamka)
- 14.3.1 - Sportovní cíle ve physique mužů
- 14.3.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.3.3 - Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období
- 14.3.4 - Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
- 14.3.5 - Příprava před závody
- 14.4 - Silový trojboj (autor: Milan Špingl)
- 14.4.1 - Sportovní cíle v silovém trojboji
- 14.4.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.4.3 - Jídelníček a suplementy v silovém trojboji
- 14.4.4 - Příprava před závody
- 14.5 - Vzpírání (autor: Jiří Orság)
- 14.5.1 - Sportovní cíle ve vzpírání
- 14.5.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.5.3 - Jídelníček a suplementy ve vzpírání
- 14.6 - Strongman (autor: Jiří Tkadlčík)
- 14.6.1 - Sportovní cíle u strongmanů
- 14.6.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.6.3 - Jídelníček a suplementy u strongmanů
- 14.6.4 - Příprava před závody
- 14.7 - CrossFit (autor: Filip Trojovský)
- 14.7.1 - Sportovní cíle v CrossFitu
- 14.7.2 - Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.7.3 - Jídelníček a suplementy v CrossFitu
- 14.7.4 - Příprava před závody
- 14.1 - Sportovní kulturistika (autoři: Milan Šádek a Tomáš Bureš)
- 15 - Závěr
- 15.1 - Poděkování
- Kolektiv autorů
- Seznam použitých zkratek
- Zdroje a doporučená literatura