Zdraví

Vliv sportu na zlepšení imunity

Všichni hledáme způsoby, jak posílit imunitu a zvýšit obranyschopnosti organismu. A během pandemie koronaviru dvojnásob. Může nám k tomu pomoci sport? To se dozvíte v dnešním článku.

Sportem opravdu ku zdraví?

Lidová moudrost praví “sportem ku zdraví”. Platí to? Ano. Potvrzuje to i studie vědců z univerzity v Connecticutu, kteří zkoumali imunitní odezvu na silový trénink. A závěr předních odborníků z oboru kineziologie je jednoznačný – silový trénink podporuje tvorbu leukocytů, což vede ke zvyšování imunity.

Obranyschopnost těla ale posiluje jakákoliv fyzická aktivita. Ideálně by mělo jít o cvičení se střední intenzitou, které nezabere víc, než hodinu denně. Extrémně dlouhý nebo vysoce intenzivní trénink, při němž jedete až na krev, totiž může naopak uškodit. Zejména, když mu nepředchází dostatečná příprava a snažíte se jít “z nuly na sto”.

  • V poslední době je populární především běh. A není se čemu divit. Vyčistíte si tak hlavu a vyplavíte endorfíny, což má pozitivní efekt jak na psychický, tak zdravotní stav. Jenže především v zimě se člověk těžko odhodlává vyběhnout, když vidí, jak venku mrzne, prší nebo je všude bláto. 
  • V takovém případě vám poslouží běžecké pásy, na nichž můžete skloubit trénink se sledováním filmu, seriálu či sportovního utkání. Milovníkům cyklistiky přijdou vhod rotopedy a cyklotrenažéry, zatímco vodáci jistě ocení veslovací trenažéry.

Tajemství úspěchu? Pravidelnost a vyváženost

Je důležité, aby váš pohyb byl v rámci zdravotní prevence pravidelný. Pravidelný trénink totiž podporuje krevní oběh, díky čemuž se jednotlivé složky imunitního systému po těle lépe pohybují a tím pádem i jsou i efektivnější. 

Měl by také být variabilní. Proto například fanouškům aerobních aktivit doporučujeme si k 3-4 hlavním tréninkům ještě dvakrát týdně doma střihnout kompenzační cviky. V naší nabídce máme spoustu užitečných pomůcek, které vám to značně usnadní a zpříjemní.

Silový trénink je král

Z pohledu pozitivního působení na imunitu však však nejúčinnější typ sportu představuje silový trénink, který, jak už jsme zmínili výše, podporuje tvorbu leukocytů – bílých krvinek, jejichž hlavní funkcí je zprostředkování imunitních reakcí. A právě to vede ke zvýšení obranyschopnosti organismu.

Chcete mít co nejsilnější imunitu?

Věnujte se pravidelnému silovému tréninku a sem tam ho proložte procházkou nebo jinou aerobní aktivitu. Nemusíte k tomu ani chodit do fitka. U nás najdete posilovací stroje, posilovací lavice i činky a kotouče, s nimiž budete silní vy i vaše imunita.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.