Zdraví

Správná výživa v těhotenství: Čemu se raději vyhnout? II.

Pokud jste těhotná nebo těhotenství plánujete, je důležité vědět, jaké potraviny jsou pro vás a vaše nenarozené dítě bezpečné. V první části našeho článku jsme se zaměřili na potraviny, kterým byste se během těhotenství měly vyhnout kvůli riziku bakterií a infekce. Patří sem ryby s vysokým obsahem rtuti, nedostatečně tepelně upravené potraviny, syrové ryby a maso, vysoce zpracované maso a syrové vejce.

Teď se pojďme podívat na další potraviny, které mohou vás, nebo váš plod ohrozit.

1. Vnitřnosti 

Vnitřnosti poskytují řadu základních živin, jako je železo, vitamín B12, vitamín A, zinek, selen a měď. To vše je pro vás i dítě důležité. 

I s konzumací vitamínů musíte být ale opatrní. Nadměrná konzumace některých vitamínů, konkrétně vitamínu A, v prvním trimestru těhotenství může vést k vrozeným vývojovým vadám a ztrátě těhotenství. 

Ačkoli je vysoký příjem vitamínu A spojován spíše s užíváním doplňků stravy, je vhodné jíst játra nebo ledviny, jen příležitostně, maximálně 1x týdně

2. Nepasterizované mléčné výrobky 

Syrové mléko a další nepasterizované mléčné výrobky mohou také obsahovat škodlivé parazity, včetně Listerie, Salmonelly, E. Coli a Campylobacter. Tyto bakterie mohou způsobit řadu infekcí, které mají život ohrožující následky pro nenarozené dítě. 

Řešením je pasterizace, která zabíjí škodlivé bakterie, aniž by se změnila nutriční hodnota produktů. Abyste snížily riziko infekcí, konzumujte pouze pasterizované mléčné výrobky. 

3. Měkké a plísňové sýry 

Přestože jsou sýry považovány za zdravé potraviny, u těhotných žen existuje riziko infekce bakterií Listerií. Jak již bylo zmíněno výše, Listeria se může nacházet v syrovém a nepasterizovaném mléce a mléčných výrobcích. Nepasterizované sýry se často označují jako měkké. Typickým měkkým sýrem je například brynza, Romadur, feta. 

Další riziko představují plísňové sýry, u kterých hrozí nákaza mykotoxiny. Výskyt těchto bakterií je poměrně vzácný, ale pro těhotné ženy může být velmi nebezpečný. Pokud byste si přece jen chtěly dopřát tento typ sýru, nepřekračujte množství 150 gramů.

4. Neumyté ovoce a zelenina 

Povrch nemytého nebo neoloupaného ovoce a zeleniny může být kontaminován bakteriemi a parazity, jako je Toxoplasma, E. coli, Salmonella a Listeria. Ty mohou pocházet z půdy nebo se kontaminují při manipulaci. Ke kontaminaci může dojít kdykoli během výroby, sklizně, zpracování, skladování nebo přepravy. 

Abyste minimalizovali riziko infekce, důkladně omyjte veškeré ovoce a zeleninu čistou vodou a před konzumací je oloupejte nebo uvařte.

5. Alkohol 

Abstinence od alkoholu by během těhotenství měla být samozřejmostí. Konzumace alkoholu v tomto období zvyšuje riziko potratu a fetálního alkoholového syndromu (FAS). Fetální alkoholový syndrom je soubor tělesných a mentálních vývojových vad lidského plodu, které vznikají následkem nadměrné konzumace alkoholu v těhotenství. 

Ethanol obsažen v alkoholu je schopen projít placentou a vstoupit do vyvíjejícího se plodu. Následně může zpomalovat růst plodu, snižovat porodní hmotnost a způsobovat vývojové vady v obličeji. Dále poškozuje nervovou tkáň, což má za následek vážné poruchy osobnosti a chování. 

Hlavním příznakem FAS je trvalé poškození mozku, což vede k poruchám pozornosti či paměti a impulzivnímu chování. Prokázané bylo také zvýšené riziko mentálních poruch či závislostí v pozdějším věku. 

Ohledně množství konzumace alkoholu během těhotenství je vedeno mnoho diskuzí. Mnohé odborné instituce doporučují, aby se těhotné ženy konzumaci alkoholu vyhnuly úplně, neboť neexistuje minimální bezpečná dávka.

6. Kofein 

Nejen káva, ale i čaj, nealkoholické nápoje a kakao obsahují kofein. Výzkumy prokázaly spojitost vysokého příjmu kofeinu s rizikem potratu, nízkou porodní hmotností a různými vývojovými problémy. 

Průměrný obsah kofeinu v jednom šálku (150 ml) nápoje, připraveného z mleté zrnkové kávy, je přibližně 85 mg, in­s­tantní kávy 60 mg a kávy bez kofeinu kolem 3 mg. V šálku čaje je 30 mg, instantního čaje 20 mg a v šálku kakaa nebo horké čokolády je kolem 4 mg. Uvedené hodnoty se mohou navíc velmi lišit v závislosti na typu a druhu výrobku.

Dospělé osoby v Evropě přijímají denně v průměru 200 mg kofeinu, především konzumací kávy a čaje, avšak také nealko-nápojů včetně „energetických“. Konzumace až 200 mg kofeinu ze všech zdrojů (káva, energetické nápoje, čaj) u těhotných žen je bezpečná a není rizikem pro plod.

Závěrem

Nyní už víte, kterým potravinám byste se měly vyhnout úplně a které jen minimalizovat. Jsou tu však i živiny, které byste naopak měly do jídelníčku zařadit. Mezi ně patří například vitamín D, kyselina listová, vápník, železo a omega-3 mastné kyseliny. O nich se dozvíte více v dalším článku.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.