Zdraví

Regenerace – LED lampa, masážní pistol

Regenerace prostřednictvím fotobiomodulačních LED lamp a masážních pistolí

Vysněná postava, fyzická kondice a vlastně i zdraví obecně stojí na třech pilířích – cvičení, stravě a regeneraci. K dosažení vytyčených cílů zkrátka potřebujete kvalitně trénovat, jíst i odpočívat. Jenže zatímco prvním dvěma aktivitám věnuje většina sportovcům adekvátní pozornost, tak tu třetí často zanedbávají. A je to vidět. Bohužel. Proto si dnes ukážeme, jak zkvalitníte regenerací a tím pádem i výsledky svého snažení.

Svaly nerostou během tréninku, ale až po něm. V průběhu cvičení  naopak dochází k jejich poškození (vznikají drobné trhliny ve svalových vláknech), po kterém se tělo potřebuje zotavit.  

Nedostatečná regenerace může způsobit přetížení organismu, které se projevuje například snížením výkonu, zvýšenou bolestivosti svalů, ztrátou energie nechutí trénovat či poruchou trávení. A to vám sakra ztíží, nebo dokonce zcela zhatí plány.

Proto je třeba brát proces regenerace opravdu vážně. Podpořit ho můžete prostřednictvím masážních pistolí a fotobiomodulačních LED lamp. 

Pojďme si tyto velmi populární pomůcky pro efektivní zotavení svalů po tréninku a zlepšení výkonu ve sportu stručně představit.

Masážní pistole

Masážní pistole jsou čím dál oblíbenější automasážní pomůcky, které, stejně jako u klasické masáže, pomáhají odplavit odpadní látky ze svalů, obnovují jejich elasticitu a zvyšují rozsah. Tím se ve finále snižuje svalové napětí i  bolest.  Zlepšuje se též cirkulace a průtok krve

Masážní pistole také podporují lymfatický systém a vlivem působení vibrací na receptory v pokožce urychlují hojení mikrotrhlin ve svalech. Jsou nejen velmi účinné, ale i praktické, protože nabízejí:

  • vícero vyměnitelných hlavic pro různé svalové skupiny
  • mnoho nastavitelných úrovní rychlosti a intenzity
  • vydrž až několik hodin
  • ergonomický tvar 

Jak používat masážní pistoli

Vibrační masážní pistoli lze používat jak po fyzické aktivitě, ale i před ní nebo dokonce v jejím průběhu. 

Použití masážní pistole před cvičením

  • Můžete s ní uvolnit svalové skupiny, které se chystáte cvičit a připravit je tím na zátěž. Stačí k tomu krátká, půlminutová masáž dané oblasti. 

Použití masážní pistole během cvičení

Pomocí vibrační pistole lze také předejít přetížení napjatých svalů a nedostatečnému prokrvení právě trénovaných partií. Pro tyto účely je dostačující 15 vteřinová masáž v pauze mezi sériemi nebo cviky. 

Použití masážní pistole po cvičení

  • Potréninková masáž by měla přijít co nejdříve po cvičení. Každou zatíženou svalovou skupinu masírujte po dobu 90–120 vteřin. Dosáhnete tím rychlejší a efektivnější regenerace svalů. Nemasírujte ale jen místo, které cítíte, ale vždy i to, které na danou partii navazuje.  A například při bolesti hamstringu promasírujte i hýždě.

Fotobiomodulační LED lampy

Fotobiomodulační LED lampy  produkují blízké infračervené světlo, které proniká hluboko do těla a má výrazné hojivé a regenerační účinky. 

Červené světlo totiž podporuje výrobu buněčné energie ATP (adenosintrifosfát), která ovlivňuje všechny tělesné funkce. Její dostatek se projevuje vitalitou a dobrou imunitou, zatímco nedostatek ATP s sebou přináší únavu, nesoustředěnost a zhoršenou imunitu. 

Působením LED panelů a vlnové délky jimi vyzařovaného světla dochází ke stimulaci mitochondrii a následné výrobě ATP energie, kterou tělo využívá nejen při fyzických aktivitách, ale i na regeneraci svalů.

Fotobiomodulační terapie tak neinvazivně, bezbolestně a bez vedlejších účinků pomáhá:

  • Snižovat zánětlivost
  • Obnovovat mikrocirkulaci
  • Tlumit bolesti
  • Podporovat tvorbu kolagenu
  • Zvyšovat výdrž výkon při sportu
  • Odstraňovat kyselinu mléčnou

Fotobiomodulační LED lampy však slouží i k řešení dermatologických obtíží. Redukují totiž akné, minimalizují vrásky, snižují velikost pórů a mají silný anti-aging efekt. LED panely s modrým světlem navíc aktivují tzv. telomerázu, čímž redukují akné a pomáhají odstraňovat celulitidu a strie. 

Použití fotobiomodulačních LED lamp

… je velmi jednoduché. Nechte panel svítit na zvolenou partii ve vzdálenosti 10-30 cm po dobu 10 až 20 minut. 

Pro ošetření pleti je vhodné být ve větší vzdálenosti od zdroje světla, zatímco pro terapii hlubších tkání je zapotřebí být u fotobiomodulační LED lampy co nejblíže.

Shrnutí

Regenerace je neprávem přehlížená oblast, která se zásadním vlivem podílí na růstu svalů i celkovém stavu organismu. Masážní pistole a fotobiomodelační LED lampy patří mezi nejúčinnější formy regenerace, které vám umožní cvičit častěji, intenzivněji a kvalitněji. Přesvědčte se.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.