Cvičení

Proč nestačí pouze vysněný cíl a motivace

Je tady nový rok. A tím pádem i nový začátek. Mnoho z nás zapomene na minulé nezdary a otočí list nejen v kalendáři s tím, že teď už to předsevzetí konečně vyjde. Zpravidla máme konkrétní a jednoznačný cíl – shodit kila navíc a nenabrat je zpátky, začít pravidelně cvičit či běhat a vydržet u toho nebo třeba udělat životní formu na soutěž, pláž či Instagram.

Motivace je taky jasná: žene nás vnitřní touha přetavit věčný sen v realitu. K tomu připočtěte přes svátky naplno dobité baterky plné energie. A často také snahu vytřít zrak všem posměváčkům, kteří kritizují naši postavu nebo slabou vůli.

Tak proč to v drtivé většině případů nevyjde?

Chybí nám ucelený systém a zautomatizované návyky.

Ten původně čistý štít se totiž během pár týdnů začne plnit každodenními problémy, které seberou hodně času i energie. A i ta zdánlivě silná motivace pomalu, ale jistě opadává. Až zmizí úplně a my se vrátíme tam, kde jsme byli. S vidinou, že napřesrok to už stoprocentně klapne.

Co s tím?

  • Vědecká studie Duke University ukazuje, že 40 %  času fungujeme v režimu autopilota, takže skoro polovinu každého dne tvoří naše návyky. Proto je ideální si vybudovat takové, které nám pomohou s dosažením stanovených cílů.
  • Jenže ty nevznikají 21 dní, jak se můžeme dočíst na internetu, ale formují se u každého jinak. Zautomatizovat si tři návštěvy fitka týdne nebo navyknutí si na zdravé stravování logicky potrvá déle, než pravidelné vypití sklenice vody k snídani. 

Jak toho docílíte?

3 tipy pro osvojení nových návyků

1/ Nechoďte hned all in

  • Není třeba dělat ze dne na den dramatické změny. Tím si celou snahu akorát znechutíte a ztratíte chuť v ní pokračovat. Chcete zaběhnout půlmaraton? Začněte s kilometrovou chůzí.
  • Ve fitku necvičte tak, abyste další den nemohli chodit, ale rozumněji, ať vás příjemně bolí svaly. Intenzitu tréninku zvyšujte postupně. Teprve tehdy, až si tělo na zátěž zvykne a budete připraveni zařadit vyšší stupeň.

2/ Zpříjemněte si rutinu

Jsou chvíle, kdy se nám do ničeho nechce a k překonání lenosti potřebujeme extra impuls. Spojte proto běh  s poslechem oblíbeného podcastu, cvičte s kamarádem či kámoškou, ať se těšíte do gymu na pokec nebo se něčím odměňte vždy, když dokončíte požadovanou aktivitu. Uvidíte, že tato prémie dodržování plánu značně ulehčí.

3/ Vždy jen jednorázové porušení plánu

Jsme jen lidi a někdy chtě nechtě plán  z objektivních či ryze subjektivních důvodu nejde dodržet. Nic se neděje, snažte se ale dbát na to, abyste nevynechali dvakrát po sobě. V takovém případě totiž bez problémů navážete tam, kde jste skončili, kdežto ze dvou absencí v řadě můžou být časem tři, čtyři nebo pět – a návyk je rázem v tahu.

Slovo závěrem

Víte přesně, co chcete a toužíte toho dosáhnout? Najeďte na organizovaný systém, který vám pomůže získat takové návyky, abyste to “bezbolestně” zvládli. A dejte tak opakujícím se předsevzetím definitivní sbohem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.