Zdraví

Jaké vitamíny a suplementy užívat v létě

Sportování v létě klade na tělo výrazně vyšší nároky než během chladnějších měsíců. A je celkem jedno, zda cvičíte klimatizovaném fitku, nebo běháte venku. Tropické teploty ovlivňují váš organismus bez ohledu na to, kde a jak trénujete. Proto je důležité upravit přísun doplňků stravy a suplementaci tak, abyste byli na tuto nálož adekvátně připraveni. 

Co k tomu potřebujete?

1) Vitamíny

Naprostý základ představuje vitamín C, který přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během fyzické zátěže i po ní. A to je především během letních veder opravdu potřeba. Zároveň napomáhá tvorbě kolagenu, díky němuž bude vaše pokožka svěží i po vystavení slunci.

Každý, kdo se věnuje silovému tréninku, by neměl zapomínat pravidelně doplňovat vitamín E. Jeho spotřeba u sportovců, a obzvláště těch, kteří zvedají těžké váhy, je poměrně značná i normálně, ale během léta se ještě zvyšuje. Při nedostatku vitamínů E vám hrozí oxidační stres, jenž oslabí tělo až na buněčné úrovni – a proto ho není radno podceňovat.

Jednoznačně také doporučujeme užívat vitamíny D3 a K2. Společné dávkování zlepšuje jejich účinky, mezi které patří podpora zdraví svalů, stimulace produkce inzulínu či regenerace kostí.

Hlídejte si ale i příjem vitamínů skupiny B, které podporují energetický metabolismus. Konkrétně zajišťování metabolismus sacharidů, proteinů a správné fungování látkové výměny.

2) Minerály

Bez pravidelného doplňování minerálů to v létě nepůjde. Teoreticky samozřejmě ano, ale prakticky velmi nekomfortně, neboť budete náchylní na svalové křeče, což opravdu není nic příjemného. Proto je nezbytné dodat tělu především hořčík a zinek, abyste se vyvarovali nejen jim, ale také i zvýšené únavě.

3) Pitný režim

Čestnou (a samostatnou) zmínku si zaslouží i pitný režim. Ten sice nepatří mezi vitamíny ani suplementy, ale zajišťuje jejich správnou distribuci po celém těle, takže bez adekvátního přísunu tekutin vám i vhodné doplňky stravy nemusí být nic platné. 

Proto dbejte na to, abyste v létě vypili minimálně 2,5 litru tekutin denně. Během tréninku jsou ideální iontové nápoje, s nimiž kromě tekutin doplníte i chybějící ionty, které při letním sportování ztrácíte velmi rychlým tempem.

4) Suplementy

Cvičení ve vysokých teplotách je pro tělo obrovský nápor. A to tak potřebuje doplnit o mnoho živin nejen, aby bylo schopné dobrého výkonu, ale také pro efektivní regeneraci.

Před tréninkem

… byste mu měli dopřát kvalitní směs multivitamínů a multiminerálů, ať je ready podat požadovaný výkon. Doporučujeme zařadit také syrovátkový protein, který mimo jiné obsahuje i široké spektrum aminokyselin. V případě, že se vám v tom horku nechce cvičit tam můžete kopnout stimulant či energizér. Ten vás zaručeně nabudí!

Při tréninku

… musíte doplnit energii! Nejlépe ve formě tyčinek nebo gelů. V poslední době je ale čím dál oblíbenější například proteinová káva, která snižuje pocitové vnímání námahy a oddaluje únavu. Stejné účinky má i beta alanin. A nezapomínejte ani na již zmíněné ionťáky

Po tréninku

…. je třeba doplnit především aminokyseliny. Hoďte do sebe BCAA, L-arginin a L-glutamin, které vám účinně nakopnou regeneraci. Po chvilce odpočinku se odměňte pořádnou náloží bílkovin, třeba nějakým proteinovým jídlem. A před spaním samozřejmě klasicky nějaký noční protein.

Co byste si měli z článku odnést

Cvičení ve vysokých teplotách představuje pro tělo velký nápor. Na ten je třeba reagovat adekvátním zvýšením dávek vhodných vitamínů, minerálů a dodržováním správného pitného režimu, který zajišťuje jejich správnou distribuci po celém těle. Při letním tréninku také doporučujeme průběžně doplňovat energii a po něm navýšit příjem aminokyselin. Zbytek suplementace může zůstat stejný jako po zbytek roku.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.