Zdraví

Jaké má jóga a meditace výhody?

Jóga a meditace jdou obvykle ruku v ruce a existují již tisíce let. Vznikly jako alternativní forma cvičení k udržení zdravé mysli a těla. Zatímco se nás média snaží přesvědčit, že je jóga především o fyzických pozicích, zahrnuje tento typ cvičení širokou škálu sebedisciplinárních praktik. Mezi hlavní patří meditace, mantra, rituály a práce s dechem. 

  • Cvičení jógy zlepšuje rovnováhu, vytrvalost, flexibilitu a sílu, zatímco meditace pomáhá udržovat bystrou mysl, zmírňuje stres a může posílit váš imunitní systém.

Pojďme se podívat na 10 z mnoha výhod detailněji. 

1) Jóga může zlepšit vaši rovnováhu 

Rovnováha není důležitá pouze při hodinách jógy, ale potřebujeme ji pro každodenní pohyby, jako je zvedání něčeho z podlahy, dosahování na polici a sestupování po schodech.

Ať už jste sportovci, nebo necvičící zdraví jedinci, je prokázáno, že rovnováha se může u většiny lidí zlepšit po soustavném cvičení jógy. 

2) Jóga zlepšuje flexibilitu 

Flexibilita je nedílnou součástí fyzického zdraví. Pokud se snažíte zvýšit pružnost či ohebnost vašeho těla je toto cvičení správnou volbu. Jóga nabízí mnoho stylů, které se liší intenzitou od vysoké přes střední až po mírnou. Bylo zjištěno, že i styly s nejnižší intenzitou zvyšují flexibilitu.

3) Jóga pravděpodobně zvýší vaši sílu

Zatímco většina lidí spojuje jógu se strečinkem a flexibilitou, některé typy lekcí mohou být více silového charakteru. Záleží však na typu jógy, úrovni cvičení a lektorovi, který vás lekcí provede.

4) Redukce stresu

Snížení stresu je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé zkoušejí meditaci. Psychický a fyzický stres způsobuje zvýšení hladiny stresového kortizolu, což vyvolává mnoho škodlivých účinků stresu. Díky meditaci, práci s dechem, klidné atmosféře, uklidňující hudbě můžete snížit napětí, uvolnit se a zmírnit stres.

5) Snížení úzkosti

Jak již bylo zmíněno výše, meditace může snížit hladinu stresu, což následně způsobuje i pokles úzkosti. Podílet se na tom mohou přínosy jak meditativní praxe, tak fyzické aktivity.

6) Jóga a meditace může pomoci zlepšit spánek 

V návaznosti na redukci stresu a zmírnění úzkosti  bylo prokázáno, že jóga a meditace urychlují proces usínání, hloubku a délku spánku. Cvičení uvolní vaše tělo, zbaví vás napětí a uvede vás tak do klidného stavu, ve kterém je pravděpodobnější, že usnete.

7) Zlepšení nálady 

Jako u všech pohybových aktivit dochází i u tohoto cvičení ke snížení hladiny stresových hormonů a zvýšení produkce dobře známých endorfinů. Jóga má navíc tu výhodu, že může ovlivnit náladu zvýšením kyseliny gama-aminomáselné (GABA) v mozku, která je spojována s lepší náladou a sníženou úzkostí.

8) Jóga a meditace může posílit imunitu 

Není novinkou, že chronický stres negativně ovlivňuje váš imunitní systém. Když je imunita ohrožena, jste náchylnější k nemocem. Díky snížení stresových hormonů, posílení nervového systému a stimulaci lymfatického systému můžete udržet váš imunitní systém zdravý.

9) Jóga a meditace může zlepšit kardiovaskulární funkce 

Pránájáma, často označovaná jako “jógové dýchání”, je důležitým a prospěšným aspektem jógy. Jedním z klíčových poznatků dosavadních studií  bylo, že jógové dýchání může díky kontrole tempa dýchání příznivě ovlivnit srdeční frekvenci, arteriální tlak a kontraktilitu srdce.

10) Další zdravé návyky 

V neposlední řadě je pravděpodobnější, že si při této pohybové aktivitě zvolíte zdravější potraviny. Jóga a meditace může být také vstupní branou k dalším typům fyzické aktivity. Cvičení vás tak může inspirovat k dalším pozitivním změnám životního stylu.

  • Kromě výše zmíněných výhod může být jóga přínosná pro ty, kteří se snaží zhubnout, přestat kouřit a zvládat chronická onemocnění. Váš výsledek však závisí na vašem postoji, kvalitě vašeho cvičení a typu jógy či meditace, kterou praktikujete. 

Sečteno a podtrženo

I když je výzkum teprve v začátcích, výsledky potvrzují, že jóga a meditace jsou prospěšné pro naše celkové zdraví. Protože tento typ cvičení není omezen na fyzický pohyb, můžete ho praktikovat každý den. Výhodou také je, že kromě pomůcek usnadňující provedení cviků, jako je například jóga cihlička, téměř nic nepotřebujete.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.