Cvičení

Jak začít se cvičením

Pravidelně cvičit a mít skvělou formu je cílem mnoha lidí. Nejprve je dobré si uvědomit, že zázraky se nedějí přes noc a pokud mají být účinky trvalé, připravte se na to, že jde o dlouhodobou změnu vžitých návyků. Nečekejte, že za týden nebo za měsíc budete mít úžasnou postavu. Jak tedy začít se cvičením?

Reálné cíle a očekávání je základ!

  • Nepřepalte začátek! Snažte se nastavit si reálné cíle a postupně je zvyšovat. První den jste plní energie a odhodlaní dosáhnout svého cíle za každou cenu. Vydrží vám to však třeba jen týden a vaše vůle je poté značně oslabena. Zpočátku je nutné začít pomalu a postupně si ze cvičení udělat návyk. Vaše tělo nebude na cvičení zvyklé, a když to zprvu přeženete, svaly vás budou bolet i několik dní po cvičení. To vás samozřejmě odradí od pokračování.
  • Zkuste si pro začátek naplánovat cvičení například jen 1-2x týdně. Když to vydržíte měsíc můžete jeden den v týdnu přidat. To platí i u intenzity tréninku, není dobré abyste na první hodině jeli na 150%. To vás odrovná tak, že na další trénink už nebudete mít sílu ani chuť.

Plánování

Aby vám cvičení vydrželo, je třeba si udělat hrubý týdenní plán toho co vás čeká, abyste věděli jaké dny bude na cvičení prostor. Zkuste trénink zařadit ideálně hned na pondělí a odstartujte pohybem svůj týden. Uvidíte, že se bude cítit lépe a můžete si hned odškrtnout první aktivitu. Pokud si naplánujete na určité dny cvičení, snažte se to v žádném případě neposouvat nerušit a nijak s tím nemanipulovat. Jinak hrozí, že to odsunete až na další týden a nesplníte tak svůj „tréninkový plán“.

Jaký pohyb zvolit?

  • Fitness svět je pestrý. Každý si může vybrat podle svého gusta, věku a kondice. Budete chodit do fitness centra, cvičit doma anebo obojí?  Každý ve svém okolí má jistě spoustu fitness center, nebo cvičíc skupin, do kterých se může přidat. Existuje nespočet možností a druhů sportů. Vyhovují vám vedené lekce? Vyzkoušejte více lekcí s různými trenéry, než si najdete to svoje, co vám vyhovuje.
  • Pokud nemáte rádi lidi – posilovnu vynechte! Úplně nejjednodušší možnost pro samotáře je běh, nepotřebujete k němu žádné prostředky, stačí jen nazout boty a jít (běžet). Můžete vyrazit na kolo, na in-line brusle.. začít můžete i obyčejnými procházkami. Né vždy počasí přeje venkovním aktivitám. A proto není nic jednoduššího si doma vyhradit trochu prostoru a věnovat se cvičení v pohodlí domova, kde vás nikdo neruší. Pokud to rozpočty dovolí, jedna z možností je si pořídit trenažér (běžecký pás, veslo, crosstrainer). Cvičit ale můžete i s vlastní vahou, popřípadě zkusit zařadit závaží. Inspirací se internet jen hemží a v momentální koranovirové situaci vzniklo nespočet cvičících videí, podle kterých může cvičit každý.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.