Cvičení

Jak začít pravidelně cvičit?

Říká se, že začátky jsou nejtěžší. Na tom něco bude, protože jakákoliv změna ze zaběhnuté (a často i pohodlné) rutiny vždy vyžaduje jistou dávku vůle a přemáhání. Jenže minimálně stejně náročné je u nových pořádků vydržet, protože prvotní nadšení dříve či později odpadne. 

  • A my tak to samé zahajujeme podruhé, potřetí či počtvrté – a pokaždé se stejným výsledkem. Ostatně pravděpodobně i vy máte nějaká xkrát nenaplněná novoroční předsevzetí. Jedním z nich možná bylo přání začít pravidelně cvičit. V dnešním článku se dozvíte, jak konečně nejen začít, ale i vydržet cvičit!

Nám samotným i mnoha klientům k tomu pomohlo 6 jednoduchých pravidel.

1) Začněte tím, co vás baví

  • Existuje mnoho sportů i typů cvičení, takže si nejprve zvolte aktivitu, která pro vás nebude za trest, nýbrž tak trochu za odměnu, protože ji máte rádi.  Pokud neholdujete návštěvám fitka, zkuste třeba běhat. Buď v přírodě, nebo na pásu. Můžete zkusit cvičit doma se závěsným TRX, boxovacím pytlem či dát šanci józe
  • Do začátku jsou ale skvělá i elektrokola, na kterých lze objevovat krásy přírody na delších vyjížďkách, i když ještě nemáte příliš kondici. U cvičení, které vás baví, totiž velmi pravděpodobně vydržíte dlouhodobě. A časem k němu přidáte i jinou sportovní aktivitu.

2) Nepřepalte start

Tu situaci zná snad každý, kdo někdy začínal cvičit. Chceme rychlé výsledky, takže tréninku dáváme 100 % a jdeme na hranici svých sil, nebo často i za ní. Jenže to snadno vede ke zranění, která nás nejprve vyřadí z provozu a následně i zase na nějakou dobu spolehlivě odradí od snahy sportovat. Proto nezapomínejte, že především ze začátku méně je více a cvičte rozumně, ale rozhodně ne do selhání. Dbejte též na kvalitní suplementaci.

3) Naučte se správnou techniku

Zranění často (a bohužel i snadno) přicházejí nejen z přetrénování, ale i kvůli špatné technice. Může jít o nesprávné provádění cviků, chybné našlapování či dýchání při běhu a mnoho dalších věcí, kvůli kterým si tělo spíš zhuntujete než vytvarujete. Doporučujeme si tedy zaplatit alespoň jednu lekci pod vedením profesionálního trenéra, který vám ukáže, jak co dělat. Věřte nám, že tato jednorázová investice se vám mnohonásobně vrátí.

4) Odměňte se po cvičení něčím, co máte rádi

I do toho, co vás baví, se občas musíte tak trošku nutit. Proto je dobré spojit si danou aktivitu s nějakým benefitem, ať máte zvýšenou motivaci. Může to být tabulka čokolády, sklenka vína či objednání oblíbeného jídla a večer strávený u Netflixu. Nebo v posteli. Minimálně v případě pánské populace totiž nenajdete lepší motivaci k pravidelnému cvičení, než příslib sexu po návratu z fitka, běhu, kola apod. 

Takže pokud hledáte způsob, jak dokopat partnera, aby se dostal do formy, tohle zaručeně zabere. 🙂

5) Cvičte ráno

Vědecké studie prokázaly, že u lidí, kteří sportují ráno, je výrazně větší šance na vytrvání v této aktivitě než u těch, kteří cvičí jindy. A když se nad tím zamyslíte, tak to dává perfektní smysl, protože ranním během, fitkem nebo třeba jógou se skvěle probudíte a krásně naladíte na nový den s vědomím, že už máte splněno. V opačném případě byste šli z práce a mysleli na to, že ještě máte povinnosti, ačkoliv byste nejraději jenom relaxovali.

6) Nekontrolujte každý den výsledky

  • Trpělivost růže i dobrou postavu přináší, ale ani z poupátka nevyroste krásný květ přes noc. Opravdu vám nepomůže, když se budete neustále vážit nebo prohlížet v zrcadle, protože výsledky se neprojeví hned a vy byste mohli ztratit počáteční entuziasmus. Proto je zprvu dobré cvičit hlavně pro dobrý pocit a zhodnotit svou snahu nikoliv z posedlosti, ale čistě ze zvědavosti až po měsíci nebo dvou.

S chutí a zdravím do toho

Obecně platí, že trvá minimálně 21 dní, než se z určité činnosti stane zvyk. U cvičení to ale může zabrat o něco delší dobu, protože první změny na těle zpravidla začínají být vidět až po 6 týdnech. Proto je důležité sportovat tak, aby vás to bavilo a abyste vydrželi zdraví. V takovém případě totiž maximalizujete šanci, že už nikdy nebudete muset znovu začínat.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.