Nákupní rádci

Jak vybrat rotoped?

  • První otázku, kterou si položíte předtím, než začnete vybírat rotoped je, kdo na něm bude šlapat? Jiný rotoped bude vyhovovat pro kondiční šlapání na redukci tuku 70 kg ženy, jiný pro rehabilitaci staršího člověka a jiný pro trénink aktivního 100 kg sportovce.

Při výběru je třeba zohlednit váhu a výšku cvičence, který bude rotoped používat. Dle toho se zaměřte na výběr velikosti rámu a možné nastavení sedla a řídítek. Obvykle platí, že čím vyšší je cena, tím robustnější a prostornější stroj je. Další důležitou věcí je požadovaný rozsah možné zátěže a s tím související plynulosti šlapání.

  • Za jednu z nejzásadnějších věcí pak považujeme způsob zajištění záručního a pozáručního servisu a dostupnost náhradních dílů, která je hlavně u levnějších značek velmi problémová. Zákazníci si to často neuvědomují, ale u většiny nespecializovaných prodejců je třeba rotoped v případě problému rozebrat a zaslat na reklamaci, což je velmi nepříjemné a zdlouhavé.

Na trhu je ale i několik specializovaných firem, které, stejně jako my, zajišťují servis u zákazníka doma v případě poruchy stroje. Pokud tedy s rotopedem máte nějaký problém, technik dojede na místo a závadu odstraní, případně na naše náklady stroj odveze a přiveze.

Velikost rámu, nosnost a ergonomie posedu

Nosnost rotopedu udává výrobce, ale né vždy jsou uvedené údaje reálné. Proto je dobré se orientovat i dle hmotnosti stroje. Hmotnost stroje vám napoví, kolik materiálu je na stroji použito, jak masivní je rám a co vydrží. Hmotnost neukáže kvalitu zpracování a použitých materiálů a na tom samozřejmě také velice záleží.

  • Velikost rámové konstrukce (max. vzdálenost sedlo-řídítka) vždy souvisí s cenou rotopedu (množstvím materiálu). Levnější rotopedy do cca 5 000 Kč jsou s ohledem na nutnou úsporu materiálu rámově malé, řídítka mají nízko, jsou tedy vhodné výhradně pro drobnější osoby do cca 165 cm. Rotopedy střední třídy mají už větší, universální rám vyhovující i díky širokým možnostem nastavení na drobnější i vyšší postavy.
  • Výška řidítek a jejich polohování jsou důležité pro posed s rovnými zády. Na rotopedech rámově malých, které mají nízká řídítka sedíte předkloněni dopředu což je nevhodné nejen pro bederní oblast zad, ale bolí z toho i ruce a např. při sledování televize musíte hlavu zvednout nahoru, čímž se přetěžuje i krční páteř.
  • Možnost nastavení sedla nejen výškově, ale i jeho vodorovný posun vůči řídítkům je důležitý hlavně tam, kde má rotoped využívat více osob, nebo v případě rehabilitačního cvičení. Tuto možnost má již dnes většina slušně provedených rotopedů. Pro ty kdo požadují výměnu sedla např. za cyklistické doporučujeme hlídat standardní uchycení sedla na trn.

Pro uživatele s bolestmi zad, či zhoršenou stabilitou jsou vhodné speciální horizontální rotopedy tzv. recumbenty, na kterých sedíte s opřenými zády a pedály máte před sebou. I u nich samozřejmě platí požadavek na dostatečnou velikost rámu a co největší možnosti nastavení sedla a řídítek (základem je nastavení vzdálenosti sedla vůči pedálům a řídítkům u vyšších modelů pak i náklon opěradla a řídítek).

Šlapací střed rotoped

U rotopedu rozlišujeme dva typy šlapacího středu – miskový a ložiskový. Rozeznat je lze na první pohled. Miskový šlapací středy mají jednodílnou ohnutou kliku, která prochází tělem rotopedu. Tento typ se používá do levných strojů a rychle se opotřebí, takže je nutné je pravidelně seřizovat. Naopak lepší modely mají středové složení klikami na čtyřhran známé z klasického kola. Tento šlapací střed je v případě kvalitního provedení bezúdržbový a tichý.

Jak vybrat rotoped – brzdný systém

1/ V dnešní době mají rotopedy nejčastěji brzdu magnetickou, která je oblíbená především pro svou tichost a prakticky neomezenou životnost. Odpor při šlapání vytváří sada permanentních magnetů. Přibližováním či naopak vzdalováním magnetů od setrvačníku se mění síla magnetického pole a brzdný účinek. Pohyb lišty probíhá buď otočným regulátorem ručně (u manuálně ovládaných rotopedů), nebo servomotorem (u elektronicky ovládaných rotopedů). Rotopedy se liší počtem magnetů a tím i maximální možnou zátěží, kterou umí vyvinout.

2/ Další možností je brzda indukční, které se také říká elektromagnetické (neplést s magnetickou). Díky své přesnosti je tento systém vhodný především pro terapeutické a medicínské účely. U indukční brzdy nedochází k žádnému pohybu, u setrvačníku je napevno instalována cívka s elektromagnetem, počítač řídí proud v cívce a tím sílu magnetického pole. Nevýhodou jsou velmi nákladné opravy.

Hmotnost setrvačníku a převod

Každý rotoped je osazen setrvačníkem, jehož hmotnost zajišťuje plynulost šlapání bez nepříjemných trhavých pohybů. Čím těžší chcete při šlapání využívat zátěže, tím těžší by měl být i setrvačník:

  • pro šlapání s minimální zátěží stačí i rotoped se setrvačníkem 3 až 5 kg
  • pro nenáročné domácí kondiční šlapání je optimální setrvačník okolo 7 kg
  • pro sportovněji zaměřené osoby, nebo při požadavku na využití těžších zátěží je vhodné zvolit rotoped s hmotností setrvačníku cca 9 až 12 kg

Jaké vybrat ovládání zátěže rotopedu?

  • Nejjednodušší systém ovládání zátěže je manuální s otočným regulátorem. Zátěž snadno nastavíte otáčením mechanického regulátoru nejčastěji se stupnicí 1 až 8.
  • Druhou možností je zátěž nastavovat elektronicky pomocí tlačítek na displeji, nebo se mění dle předvoleného programu sama. Počet a typy programů se liší dle jednotlivých modelů a značek, zpravidla bývá rotoped vybaven několika profilovými tréninky (zátěž se mění dle zvoleného profilu trati, který stejně jako vaši polohu vidíte na displeji rotopedu), možností vytvoření vlastního tréninku, případně speciálním HRC programem korigujícím zátěž dle vaší tepové frekvence. Posledně jmenovaný program má ale význam jen v případě, že rotoped komunikuje s hrudním pásem měřícím přesně tepovou frekvenci.

Měření tepu je klíčovým údajem pro účinné cvičení ať už ke spalování tuku, nebo fyzickou kondici. Většina modelů je vybavena dotykovými snímači na řídítkách nebo madlech stroje. Tyto tzv hand puse jsou spíše orientační. Pokud chcete měřit tep během celého tréninku a přesně, určitě investujte do rotopedu s přijímačem signálu od hrudních pásů (ať už analogové, nebo přes Bluetooth).

Virtuální trénink na GOOGLE Maps !

Vybrané modely elektronicky řízených rotopedů (BH FITNESS, FLOW FITNESS, PROFORM TDF….) umožňují buď přímo na jejich displeji, nebo po napárování stroje s tabletem a po stažení patřičné aplikace široké možnosti individuálních tréninků, jejich ukládání, zobrazení grafů s průběhem tréninku, jízdu na GOOGLE Maps, či reálnou krajinou atd..

  • Jednoduše si vytvoříte svou vlastní trať na GOOGLE Maps a následně jí projíždíte doma na svém rotopedu metr po metru včetně stoupání. Trenažery PROFORM TDF pak dokonce dokážou měnit i reálný náklon celého trenažéru.

Možnosti se liší dle konkrétních značek a aplikací. Jak tomu už bývá, aplikace ZDARMA bývají obvykle jednodušší, nemají tak propracovanou grafiku a poskytují jen základní funkce, na druhou stranu dokonalejší placené aplikace pak mají i možnost osobních trenérů, kteří vás během tréninku motivují a navádí.

Světovou Jedničkou je v tomto aplikace iFIT patřící společnosti ICON Fitness (značky NORDICTRACK a PROFORM), nabízející nejen špičkovou grafiku, ale i všechny varianty tréninků, intuitivní ovládání, možnosti sdílení na sociálních sítích a spoustu dalších komfortních funkcí zvyšujících atraktivitu tréninku. ¨Podrobnější info najdete v našem článku „ iFIT tréninková aplikace „.

Transport a stabilita

  • Pro snadnou manipulaci se strojem jsou většinou rotopedy vybavené přepravními kolečky, které vám umožňují stroj v případě potřeby přesunout na požadované místo.
  • Většina rodinných modelů má pak i seřizovací nožičky na vyrovnání drobných nerovností podlahy mezi přední a zadní částí rotopedu, aby rotoped pevně stál a nekýval se, což působí při šlapání rušivě.
  • U levnějších modelů je vyrovnání řešeno excentrickou koncovkou nožičky, u lepších rotopedů pak přímo seřizovacím otočným regulátorem na koncovce nohy.

Výhody koupě rotopedu u specializované firmy

Osobně bych věci jako je jízdní kolo, sekačka, nebo právě rotoped nikdy nekoupil v klasickém všeobecném e-shopu nebo marketu, protože ze zkušenosti vím, že cokoli následně člověk potřebuje, má smůlu.

Při koupi u specializované odborné firmy získáte řadu výhod:

  • možnost dodání rotopedu včetně montáže technikem u vás doma
  • poprodejní poradenství s obsluhou produktu, pokud si nebudete s čímkoli vědět rady – námi prodávané produkty známe a s jejich obsluhou vám rádi poradíme
  • zajištění záručního servisu technikem přímo u vás doma – pokud budete mít se strojem jakýkoli problém, bez nutnosti rotoped rozebírat a posílat na servis k prodejci či dovozci, jak je běžné u většiny firem
  • prodlouženou záruku – na většinu strojů nabízíme prodlouženou záruku, a to na celý stroj, případně jeho nejdůležitější části. Proto pokud je pro vás délka záruky důležitá, vždy si před koupí pečlivě zkontrolujte skutečnou délku záruky poskytované prodejcem na jednotlivé části stroje.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.