Cvičení

Jak vybrat masážní válec?

Jak vybrat masážní válec

Masážní pěnové válce nebo také rollery jsou skvělou pomůckou pro sportovce i nesportovce. V dnešní době ho najdete v každé druhé posilovně i domácnosti. Jedná se totiž o jednu z nejuniverzálnějších a nejúčinnějších pomůcek. 

Masážní válec Fitham

K čemu slouží

Pěnové válečky umožňují  provádět vlastní hloubkovou masáž, známou také jako samoobslužné myofasciální uvolnění. Během celého procesu používáte váhu vlastního těla, což vede ke stimulaci  uzlů (nazývaných spoušťové body) a následnému uvolnění svalů.

Proč si pořídit masážní válec

Výsledkem pravidelného masírování může být zvýšený rozsah pohybu, zlepšený průtok krve a kratší doba zotavení po náročné pohybové aktivitě

  • Prevence zranění a urychlení regenerace
  • Zlepšuje mobilitu a flexibilitu 
  • Urychluje odstranění kyseliny mléčné

Hlavní kritéria při výběru 

Tvrdost pěnového válce

Pěnové válečky se dodávají v různé tvrdosti, což je primární faktor pro účinnost hloubkové masáže. Příliš měkké válce mohou způsobit neadekvátní tlak, naopak příliš tvrdý válec může způsobit modřiny a trauma, což může mít za následek bolest.

Pokud s používáním pěnového válce začínáte, vyberte si měkčí. Čím se vaše technika zlepší a svaly se přizpůsobí, přejďete k používání tvrdšího válce.

Jednoduchým způsobem, jak zkusit tvrdost, je stlačit válec a posoudit jeho pevnost.

Textura povrchu 

Některé válce mají výstupky, které vám umožňují různé intenzity tlaku a provádějí cílenější masáž. Ostatní válečky jsou hladké.

Hladké válečky zajišťují rovnoměrný tlak po celé délce válečku. Je vhodný pro začátečníky, neboť tlak není tak intenzivní. Obvykle jsou hladké válečky i levnější.

Strukturované válce díky hřebenům a výstupkům skvěle napodobují ruku masérky a poskytují přesnější cílenou masáž. Existují válečky s různými struktury, díky kterým můžete najít správnou intenzitu. 

Tvar a velikost 

Pěnové válce jsou k dispozici v řadě tvarů a velikostí. 

Dlouhé válečky jsou dobrou volbou při vašem prvním nákupu. Díky své délce jsou vhodné pro vaše záda, které celé překlenou. Jsou také stabilnější než kratší válce. 

Kratší délky jsou naopak vhodné pro menší oblasti, jako jsou paže a lýtka. Nejkratší délky jsou praktické pro dobrou přenositelnost.

Závěrem

Masážní válec seženete téměř na každém e-shopu s pomůckami na cvičení. Cena válců není nijak vysoká, vyplatí se však připlatit si a pořídit si kvalitní váleček. Ceny se samozřejmě liší také dle velikosti válce.

Před nákupem je dobré vědět, jakým způsobem budete váleček využívat. To vám usnadní váš výběr.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.