Nákupní rádci

Jak vybrat běžecký pás?

V první řadě si položte otázku, pro koho je běžecký pás určený. Jste začátečník a chcete pás pro chůzi, ryze kondiční běh na spalování tuků a zpevnění svalstva, nebo jste aktivní sportovec a trenažér budete využívat pro seriózní běžecké tréninky?

Při výběru je samozřejmě nutné zohlednit také váhu a výšku osob a podle toho zvolit adekvátní šířku a délku běžecké plochy, stupeň odpružení, ale i kvalitu jednotlivých komponentů jako je motor, běžecká kurta, které mají vliv na životnost běžeckého pásu.

Běžecké pásy dělíme na bezmotorové – mechanické pásy, které jsou vhodné spíše na chůzi a motorové pásy, které jsou vhodné na běh.

Běžecká plocha a její velikost

Velikost běžecké plochy ovlivňuje komfort při běhání. S dostatečně velkou plochou si nebudete muset „koukat pod nohy“ a můžete se v klidu věnovat běhu, nebo svému oblíbenému filmu.

  • Pokud zvolíte šířku běžecké plochy pod 40 cm, tyto pásy jsou výhradně na chůzi. Lépe jsou na tom pásy s šířkou 45–48 cm, které lze využít na kondiční běhání do cca 10 km/h. Za plnohodnotnou běžeckou plochu, která vám poskytne komfortní a bezpečný běh se považují pásy s běžeckou plochou širokou víc než 50 cm.
  • Délka běžecké plochy souvisí s výškou člověka a rychlostí běhu, jelikož s vyšší rychlostí se prodlužuje krok a pro bezpečné běhání je zapotřebí delší běžecká plocha. Běžecká plocha kolem 130 cm je dostačující pro drobnější postavy do 170 cm a maximální rychlostí 8 km/h. Běžecká plocha 140 cm je vhodná pro osobu 180 cm vysokou a pro rychlost běhu okolo 8-10 km/h. Pro vysokého člověka 190 cm je doporučeno vybírat běžeckou plochu o délce 150 cm.

Odpružení běžecké plochy

Kvalitní odpružení běžecké plochy je velmi důležité s ohledem na minimální zatížení kloubů a páteře. Pokud sáhnete po neznačkovém levném modelu, odpružení bude řešeno ve většině případů jen slabými gumičkovými podložkami, které dostatečně netlumí došlapy na desku.

Pokud chcete pás s kvalitně odpruženou plochou a chránit tak své klouby vybírejte mezi dražšími pásy renomovaných značek (např. BH FITNESS, FLOW FITNESS NORDICTRACK, TUNTURI, PROFORM…), u kterých je odpružení řešené uložením celé desky na několika pružných segmentech, což je dostatečné na kondiční domácí běhání.

Samostatnou skupinu tvoří špičkové modely běžeckých pásů se speciálním nastavitelným odpružením, které jsou vhodné pro náročné zákazníky požadující možnost nastavení tvrdosti došlapu.

Sklon běžecké plochy

Krom ovládání rychlosti většina běžeckých pásů nabízí také možnost měnit sklon běžecké plochy. Sklon lze nastavit buď manuálně, nebo pomocným motorem, ovládaným buď tlačítky, nebo u lépe vybavených strojů s programy i automatickými programy dle zvoleného profilu trati.

Vybrané modely běžeckých trenažérů komunikující s aplikacemi umí sklon regulovat dle reálné trasy zvolené na google mapě.

Výkon motoru a možná rychlost

Základním předpokladem pro bezproblémový chod motorových pásů je kvalitní značkový motor s dostatečným výkonem. Motor musí při došlápnutí na běžeckou plochu překonat odpor váhy člověka a platí tedy, že čím těžší člověk, tím kvalitnější a výkonnější motor by měl pás mít. Při výběru je nutné vzít v úvahu výkon motoru, který se dělí na maximální a trvalý.

Počítač běžeckého pásu

Vybírat můžete od jednoduchého ovládání pouze rychlosti až po propracované dotykové displeje, které nabízí nejen přednastavené profily trati, ale nabízí například MP3 připojení a jsou vybaveny reproduktory.

Nejzábavnější formu tréninku umožňují modely vybavené bluetooth, u kterých si kromě obyčejných programů můžete stažením tréninkové aplikace do svého smartphonu či tabletu zvolit trať na GOOGLE mapě a pás simuluje běh reálnou krajinou.

Bohužel ne u všech modelů, které tyto funkce inzerují aplikace v praxi dobře fungují. I zde platí doporučení na značkové výrobky. Nejlepší zkušenosti máme v tomto s aplikací iFIT, která je sice za drobný roční poplatek, ale 100% spolehlivá a funkční.

Měření tepové frekvence

Měření tepu je klíčovým údajem pro účinné cvičení ať už ke spalování tuku, nebo fyzickou kondici. Většina modelů je vybavena dotykovými snímači na madlech stroje. Tyto tzv hand puse jsou spíše orientační a také dost nepohodlné – museli byste se celou dobu držet madel.

Pokud chcete měřit tep během celého tréninku a přesně, určitě investujte do běžeckého pásu s přijímačem signálu od hrudních pásů (ať už analogové, nebo přes Bluetooth).  Výhodou bluetooth komunikace je, že zakoupený pás lze pak využít i např. s mobilním telefonem při běhání venku.

Běžecký pás: jeho skládání

  • Pokud zrovna neběháte není nic jednoduššího než běžeckou plochu sklopit nahoru, což už většina domácích pásu umožňuje. Případný přesun na jiné místo lze pomocí transportních koleček.
  • Aby složení běžeckého pásu nečinilo problémy i fyzicky méně zdatným osobám je pod deskou umístěn pomocný tlumič, pro manipulaci tedy stačí minimální síla a složí jej bez problému i ženy.

Běžecký pás, jeho životnost a nosnost

Nosnost a životnost běžeckého pásu vždy souvisí s kvalitou jednotlivých komponent a masivností rámu. Nosnosti strojů dnes bohužel určují sami výrobci bez nutnosti oficiálních ověření. Paradoxně se tedy v praxi setkáte s tím, že kvalitní značkový pás renomované značky má uvedenou nižší nosnost, než no-name produkt pochybného původu. Pokud tedy chcete stroj, který bude bezproblémově sloužit svému účelu, doporučujeme vybírat z modelů renomovaných značek na které je i řádně zajištěný servis a náhradní díly.

Záruka, zajištění servisu a náhradních dílů

Tento odstavec by patrně měl být uveden jako první, protože jej považuji za jeden z nejdůležitějších. I sebelepší pás bude jednou potřebovat údržbu či servis a pokud je daná značka nezajišťuje na patřičné úrovni, může být celá investice zmařena.

  • Délka záruky poskytovaná výrobcem – u základních modelů 2 roky, u renomovaných značek většinou 3letá s případnou dodatečnou zárukou na rám či motor až 10 let (značky NORDICTRACK, TUNTURI, HOUSEFIT).
  • Způsob zajištění servisu – zde doporučujeme vybírat běžecký pás se zajištěným servisem v případě poruchy u zákazníka doma. Stroj pak není třeba nikam vozit či posílat na reklamaci, jak je to běžné u většiny prodejců, ale technik přijede k Vám a závadu odstraní.
  • Náhradní díly a pozáruční servis – zde je asi největší rozdíl mezi značkovými stroji a no-name produkty. V případě značkových strojů jsou díly dostupné i řadu let po ukončení prodeje modelu, u no-name pásu většinou s ukončením prodeje končí i dostupnost dílů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.