Zdraví

Jak spánek ovlivňuje tvorbu svalů?

Cristiano Ronaldo již přes 10 let využívá služeb osobního spánkového specialisty. Zpočátku se mu sice dostalo posměchu, ale portugalský fenomén je i díky správnému spánku stále na vrcholu a v excelentní formě i ve věku, kdy ostatní hráči mají dávno po kariéře. Už dávno totiž pochopil, že spánek výrazně ovlivňuje sportovní výkon, hubnutí, růst svalů i celkovou kvalitu života. Vy to můžete zjistit z tohoto článku.

Přeskočíme vědecké vysvětlení toho, co je vlastně spánek, jaké má fáze a další teorii, kterou si můžete načíst v odborných knihách. Vás přece zajímá především vliv spaní na výsledek honby za vysněnou postavou. Tak pojďme k meritu věci.

Spánek a růstový hormon

Tělo během spánku produkuje růstový hormon, který se zásadním způsobem podílí na růstu a obnově svalů. Ten se samozřejmě vyplavuje i při tréninku, nicméně až 75 % jeho produkce probíhá, zatímco spíme, takže nedostatečně dlouhým spánkem se střílíte do vlastní nohy.

Spánek a regenerace

Ve spánku se uvolňují svaly a obnovuje se jejich tkáň, která je po silovém tréninku narušená. Díky tomu se opraví, renegeruje a bude připravená na další dávku železa! Při zanedbání potřebného času v posteli by byl následující (a částečně i ten minulý) workout prakticky k ničemu.

Spánek a testosteron

Spánek ovlivňuje i hladinu testosteronu. Jeho nedostatek se totiž projeví jejím snížením. A to není dobré, protože tento hormon hraje klíčovou roli jak při růstu svalů, tak spalování tuků. O testosteron už beztak přicházíme věkem, tak proč si to spánkovou deprivací ještě zhoršovat?

Trénink, strava a spánek

  • Spánek je tedy stejně důležitý, jako strava a trénink. Požadovaných výsledků dosáhnete pouze tehdy, když jsou tyto faktory v symbióze. A podcenění čehokoliv z této “velké trojky” – a tedy i spánku – může vést k neúspěšnosti diety nebo tréninkového programu.
  • Dokládá to i studie z roku 2010, která zkoumala vliv délky spánku na účinnost diety u deseti účastníků. Výsledky mluví jasně – při 5,5 hodinách spánku ztratili pouze 20 % tukové tkáně, zatímco celých 80 % redukce představovala beztuková tělesná hmota, například svaly a voda. Ovšem během spánku, trvajícího 8,5 hodiny, to bylo 50 na 50, takže ztratili o 30 % víc tukové hmoty a udrželi si výrazně více svaloviny.

Jaká je optimální délka spánku?

Z výzkumů organizace National Sleep Foundation vyplývá, že ideální délka spánku pro lidi od 18 do 64 let je 7 až 9 hodin denně.

Závěr

Spánek je velmi důležitý, ale zároveň velmi často přehlížený faktor, jehož podcenění vede ke stagnaci. Bez dostatečného spánku nezregenerujete tělo a nezlepšíte formu, ať už toužíte nabrat svaly, nebo zhubnout. Chcete zkvalitnit svůj spánek? Podívejte se na naše výživové doplňky pro lepší spánek.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.