Cvičení

Jak si zlepšit a udržet kondici

Každý chceme být v dobré kondici. A je jedno, jestli si pod tím představujete běhání půlmaratonů, fyzickou sílu, vyrýsovanou svalnatou postavu nebo schopnost vyjít do třetího patra bez zadýchání. V dnešním článku zjistíte, co vlastně kondice je a jak si ji zlepšíte i udržíte.

Co je kondice?

Pojem kondice představuje fyzickou zdatnost. Dělí se na dvě složky: 

 

  • zdravotně orientovanou kondici;
  • sportovně orientovanou kondici. 


Do první patří například svalová síla a vytrvalost, kardiorespirační zdatnost a flexibilita, zatímco druhá zahrnuje především rovnováhu, rychlost, hbitost, reakční čas či nervově svalovou koordinaci.

Zdravotně orientovanou kondici tedy potřebujeme k tomu, abychom, dokázali bez problémů zvládat běžné fyzické úkoly a byli schopni fungovat v rámci aktivního života. Tu sportovně orientovanou zase především pro podávání uspokojivých výkonů v rámci nejrůznějších pohybových aktivit od posilování, přes běh až po plavání nebo squash.

Ideální tak samozřejmě je udržovat si oba typy kondice na dobré úrovni, neboť to představuje skvělé podmínky pro spokojený a aktivní způsob života. 

Těchto 5 kroků vás na něj navede.

1) Pestrá a bohatá strava

Zdravý jídelníček je základ. Není třeba striktně držet diety, stačí omezovat cukry či rafinované sacharidy a jíst dostatek masa, zeleniny, ovoce i dalších surovin, které mají pozitivní účinky na náš organismus. Když se budete pořád ládovat sladkým nebo smaženým, tak se vaše schopnost hýbat logicky o něco sníží. A to při sportu i v běžném životě. Nezapomínejte ani na vhodné doplňky stravy a suplementaci.

2) Pravidelný pohyb

Správné stravování a vhodný trénink vede ke zdravým tkáním. Ty jsou s přibývajícími léty čím dál důležitější, protože pojivové tkáně postupem času ztrácejí odolnost vůči stresu. Časté cvičení je však dokáže udržet silné, díky čemuž se nám nezhorší pohyblivost, takže snadněji zkrotíme hmotnost na akceptovatelné úrovni, což je základní předpoklad pro dlouhodobé udržení fyzické kondice.

3) Intenzivní trénink

  • Mnoho lidí po dosažení určitého věku nebo stupně pohodlnosti poleví v intenzitě tréninku, ale to je chyba. Platí totiž přímá úměra, že čím vyšší intenzita, tím vyšší kondice. A naopak. Proto je vhodné zachovat vysokou intenzitu cvičení a případně dle pocitu jen snižovat objem tréninku.
  • Skvělý způsob, jak zlepšit kondici, představuje anaerobní trénink. Doporučujeme do programu zařadit například nejrůznější varianty HIIT, sprinty, výběhy do kopce či do schodů nebo dynamické cviky na místě, jako jsou angličáky, výstupy na lavici apod.
  • Praktikováním cviků, u kterých lapáme po dechu (ostatně proto se také ten trénink jmenuje anaerobní), zefektivníme výkonnost v aerobním tréninku i běžných životních situacích, kdy máme dostatečný přísun kyslíku.

4) Variabilita

Už jsme zmínili, že ideálně je průběžně procvičovat různé faktory jak ze zdravotně orientované, tak i výkonově orientované kondice, abyste byli připraveni na nejrůznější aktivity (a tím pádem i potřeby pohybu), které po vás bude život požadovat. Proto je vhodné průběžně zkoušet a kombinovat různé sporty, díky nímž si osvojíte nové pohybové cesty, které v budoucnosti pravděpodobně využijete někde jinde. 

K posilování (silová zdatnost) tedy zařaďte i kardio (kardiorespirační zdatnost) či jógu, pilates nebo jiný typ protahování (ohebnost). Pak budete opravdu v komplexní kondici. V naší bohaté nabídce domácího fitness a pomůcek pro jógu a pilates najdete vše, co k tomu potřebujete.

5) Kvalitní odpočinek

I relaxovat se musí umět. Pořádná fyzická i mentální je pro zdraví i dobrou kondici nezbytné. Sledování filmů, rytí v záhonech, procházky se psem, lenošení v posteli, masáže, vířivky nebo knížka, volba je na vás.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.