Cvičení

Jak prodloužit životnost elektrokola?

Jak pečovat o elektrokolo?

Ať už koupi elektrokola teprve zvažujete, nebo jedno vlastníte, možná stále tápete nad tím, jak o elektrokolo správně pečovat, aby vám vydrželo co nejdéle. Připravili jsme pro vás proto článek, který obsahuje všechny odpovědi na otázky týkající se údržby, které od zákazníků pravidelně dostáváme. Životnost elektrokola a baterie totiž výrazně závisí na vaši péči, a proto byste jí měli věnovat náležitou pozornost.

Jak pečovat o elektrokolo

Kolo pravidelně kontrolujte

Jízdě na elektrokole jste naprosto propadli a těšíte se na každou další vyjížďku? Uvědomte si, že roste vaše láska k elektrokolu, stoupá také počet najetých kilometrů. Je samozřejmé, že se elektrokolo opotřebovává, a je proto vhodné elektrokolo pravidelně kontrolovat. Jedině tak si ušetříte nemilá překvapení, která vám mohou vyjížďku překazit.

Co zkontrolovat před jízdou

Pokud se chystáte na vyjížďku, doporučujeme, abyste svému elektrokolu věnovali alespoň chvilku času a pozornosti – jedině tak zajistíte bezpečnou a bezstarostnou jízdu, aniž byste museli nečekaně přerušit provoz. Před jízdou doporučujeme zkontrolovat především dotažení rychloupínacích šroubů a ostatních vůlí (řízení, klik a pedálů a dosedací části), funkčnost a seřízení brzd (včetně dosedání brzdových destiček/špalků), nahuštění pneumatik a stav kol (tedy deformace, vůle, volnost v otáčení), u skládacích elektrokol pak dotažení skládacích mechanismů.

Zvláštní pozornost byste měli věnovat stavu baterie a správné funkci elektropohonu. Baterie by měla mít kapacitu, která bude dostačovat na plánovanou trasu. Dojezd elektrokola se dá určit vždy pouze orientačně v závislosti na několika faktorech, mezi které patří váha cyklisty, profil trati, využití asistence motoru, teplotní podmínky nebo technický stav elektrokola, doporučujeme tak baterii v sezóně nabíjet vždy na 100 % kapacity, a to ideálně hned po dojezdu. Pokud si nejste dojezdem jistí, přibalte s sebou na vyjížďku nabíječku.

Krátká kontrola po jízdě

Jakmile dorazíte do cíle, znovu zkontrolujte dotažení všech komponent, seřízení kol, tlak v pneumatikách, jejich opotřebení a snadnost otáčení. Znovu zkontrolujte brzdová lanka. Všimněte si poškozeného nebo nataženého řetězu. V neposlední řadě zkontrolujte rám.

Pravidelná kontrola po 200 kilometrech

Po každých 200 kilometrech doporučujeme podstoupit mazání řetězu (po jeho úplném odmaštění), lanek a bowdenů, čištění/promazání vidlice, kontrolu vycentrování ráfků kol a případné docentrování. Nepodceňte ani dotažení všech šroubových spojů a kontrolu stavu baterie, kabeláže a snímací části elektropohonu.

Doporučujeme také pravidelnou kontrolu plášťů (pneumatik) a hlídat, aby nebyly příliš sjeté. Pokud se začíná vzorek ztrácet, měli byste pneumatiky v nejbližší době vyměnit. S hladším povrchem pneumatik bude kolo hůře držet na silnici a v terénu, navíc riskujete píchnutí či proražení pláště.

Jak pečovat o elektrokolo

Jak pečovat o baterii elektrokola

Teď už víte, na co byste si měli dát pozor, aby vás při jízdě nic nepřekvapilo. Víte ale, jak správně pečovat o nejdůležitější komponentu – baterii? Podívejme se, jaké zásady byste měli dodržovat, aby vaše společné vyjížďky byly co nejdelší.

Baterii byste měli úplně vybít. Nebo ne?

Možná jste už někdy slyšeli teorii, že byste baterii měli nabít až po úplném vybití. Takové informace jsou ale nepravdivé a moderním článkům časté vybíjení na 0 % kapacity nesvědčí – naopak vede k poškození baterie a tím i výraznému zkrácení její životnosti. A pokud se tak přeci jen stane, baterii nabijte co nejdříve.

V sezóně baterii elektrokola nabíjejte na 100 %, a to i po krátké projížďce. Předejdete tak případnému úplnému a především dlouhému vybití, které bateriím nesvědčí.

Jak baterii skladovat?

Správným uskladněním baterie významně prodloužíte její životnost. V sezóně uskladnění baterie elektrokola nemusíte věnovat téměř žádnou pozornost, jiné je to ale v zimních měsících, kdy na elektrokolo nesáhnete delší dobu. V takovém případě doporučujeme baterii z elektrokola vyjmout a skladovat v suchých prostorech, kde se teplota přibližuje té pokojové. Teploty pod bodem mrazu nebo naopak až tropické horko baterii vyloženě škodí, a to jak při skladování, tak při provozu.

Li-Iontové akumulátory byste měli nechat nabité na 60 % kapacity (při nepoužívání baterie je takové nabití nejoptimálnější). Myslet byste měli i na pravidelné dobíjení – i když se baterie nepoužívá, dochází k samovybíjení tím, že se z ní odebírá minimální proud. Děje se tak vlivem elektroniky, která je součástí baterie a má neustálý odběr energie. Stav baterie kontrolujte 1×, případně 2× měsíčně. Pokud nabití baterie výrazně kleslo, dobijte ji zpět na 60 %.

Jak pečovat o elektrokolo

Čištění elektrokola a baterie

Elektrokolo a baterii udržujte vždy v čistém stavu. Při čištění doporučujeme používat navlhčenou autohoubu (ideálně spíše chladnější vodu, abyste se vyhnuli riziku rozpínání materiálu), ještě lépe pak speciální přípravky k tomu určené, které nevyžadují použití vody. Nánosy na baterii a kolem očistěte vlhkým hadříkem. Dbejte na to, aby jste špínu čištěním nezatlačili mezi komponenty.

Na elektrokolo nikdy nepoužívejte tlakovou myčku. Vysoký tlak může vodu dostat až do motoru a nenávratně jej poškodit.

Ale nebojte – elektrokolo je sestaveno tak, aby odolalo stříkající vodě, v dešti tedy na vyjížďku vyrazit můžete bez problémů. Zároveň ale nedoporučujeme jet v dešti dlouho. Po návratu doporučujeme z elektrokola vyjmout baterii a elektrokolo i baterii a nechat přirozenou cestou vyschnout.

Pravidelný servis

Ačkoliv si u nás elektrokolo vyzvedáváte pečlivě seřízené, pamatujte, že následující domácí servis nestačí na všechno. Doporučujeme proto, stejně jako u klasického jízdního kola, elektrokolo pravidelně dovážet do specializovaného servisu na důkladnou prohlídku. Tu byste měli podstupovat jednou ročně, a to buď před sezónou, nebo po sezóně. Jen tak budete mít jistotu, že je vaše kolo v perfektním stavu a připraveno na další kilometry.

Doufáme, že vám naše rady pomohou a vy na svém kole projedete co nejvíce kilometrů. Další články na téma elektrokol si můžete přečíst na našem blogu, nebo vám přijde vhod náš nákupní rádce Jak vybrat elektrokolo, pokud koupi teprve zvažujete. Pokud máte nějaký konkrétní dotaz, na který jste v článku nenašli odpověď, nás kontaktujte e-mailem na adrese info@fitham.cz nebo telefonicky na čísle 602 119 550.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.