Cvičení

Jak přežít Vánoce a zůstat fit

Jak zůstat fit přes Vánoce?

Říká se, že Vánoce jsou nejkrásnějším obdobím roku. Ne pro všechny lidé to tak ale může být. Obzvlášť pro ty, co strávili měsíce tvrdou prací. Pouhá myšlenka na Vánoce – spoustu jídla a pití stačí, aby propadli panice.

Pokušení je na každém kroku a udržet si kalorickou bilanci a zdravý jídelníček je těžší než obvykle. Proto pro vás máme pár tipů, díky kterým nevypadnete ze svého režimu a vánoční svátky si i přesto užijete.

Jak zůstat fit přes Vánoce

1. Nevynechávejte jídla 

Na místo vynechávání jídla během dne a čekání na zlaté prasátko, byste měli jíst pravidelně tak, jak jste zvyklí. Malé a zdravé porce jídla udrží vaši hladinu cukru v krvi a energii v rovnováze. Zabráníte tak večerním chutím a bažení po všem, co vám přijde pod ruku.

Zároveň se ale netrestejte úplným vyřazením svých oblíbených jídel či nápojů. Koneckonců jsou Vánoce a ty by si měl člověk užít se vším všudy. Pamatujte na to, že vše je v pořádku, pokud je to s mírou.

2. Naplánujte si den 

Všichni víme, že vánoční večeře bude kalorická bomba a byla by škoda si kazit Vánoce počítáním kalorií a odříkáním. I tak ale můžeme přemýšlet nad tím, co budeme jíst po zbytek dne.

Snídaně i oběd by měly být zdravější a lehce stravitelné. Ideální jsou jídla obsahující vysoké množství bílkovin. Díky nim se totiž budete cítit déle sytí a vyhnete se pokušením během dne.

3. Pijte hodně vody

Co by to bylo za Vánoce a vánoční večírky bez slavnostních nápojů? Neodpírejte si skleničku bublinek nebo hrnek horké čokolády. Nezapomeňte ale dodržovat pitný režim, který zahrnuje neslazenou čistou vodu.

Pití většího množství vody nejen potlačuje chuť k jídlu, ale také zrychluje metabolismus, který vám pomůže strávit sváteční pochoutky rychleji a efektivněji.

4. Zůstaňte aktivní 

Ne každý má možnost o svátcích navštěvovat posilovnu. A ne každému se chce. Snažte se úplně nevypadnout z režimu tím, že zařadíte každodenní procházky, domácí cvičení nebo zimní sporty jako bruslení a lyžování. Naplánujte rodinný výlet, čímž spojíte příjemné s užitečným.

5. Budujte svaly 

Svaly potřebují výživu. Využijte tedy větší energetický příjem a jděte si zaposilovat. Kaloriemi podpoříte kvalitu vašeho tréninku a regeneraci. Je také pravděpodobnější, že naberete 2 kg svalů než tuku.

6. Stanovte si realistické cíle 

Neklaďte na sebe velké nároky, které dost možná ani nesplníte. Buďte realisté a dejte si za cíl alespoň půl hodiny denně cvičení nebo procházky. Možná bude nakonec z půl hodiny hodina nebo dvě. Tak jako tak budete rádi, že jste to splnili.

7. Obohaťte stravu o vitamíny 

Vitamíny by nikdy neměly nahradit zdravou a vyváženou stravu. Když jste ale mimo pravidelnou rutinu, stravujete se jinak než obvykle nebo cestujete a stýkáte se s mnoha lidmi, může to být skvělý způsob, jak udržet vaše tělo zdravé.

Vánoce jsou obzvlášť obdobím, kdy se stravujete jinak než během roku. Ať už jde o štědrovečerní večeři nebo pochutiny v podobě cukroví. V tuto chvíli se mohou hodit vitamíny, které podpoří vaše trávení.

Jelikož stále mluvíme o vánocích a tedy chladnějších dnech, doporučujeme zařadit také vitamíny, které podpoří váš imunitní systém.

8. Dopřejte si kvalitní spánek 

A konečně, nezapomeňte si během tohoto rušného období dopřát kvalitní spánek. Dostatek spánku vám nejen zajistí dostatek energie, ale má velký vliv na hubnutí s zdravé stravování.

Když jste unavení, je pravděpodobnější, že budete mít chutě na nezdravé jídlo a méně energie na cvičení. Je prokázáno, že unavení lidé jí více kalorií a sacharidů. Naopak chodí méně cvičit s cvičí s nižší intenzitou.

Nyní jste připraveni si Vánoce užít se vším všudy, aniž byste úplně vykolejili ze svého režimu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.