Strava, Zdraví

Bojujte proti únavě: 5 skvělých doplňků pro zvýšení energie

Cítíte se unavení a bez energie? Hledáte způsob, jak překonat každodenní únavu a zvýšit svou energii bez chemických stimulantů? Přírodní doplňky stravy mohou být klíčem k lepší výdrži a vyšší produktivitě. Podívejme se na pět účinných produktů, které vám pomohou podpořit vaši energetickou hladinu a celkovou pohodu během dne. 

1. Vitamíny skupiny B

Prvním na seznamu jsou vitamíny B. Nedostatek vitamínů skupiny B může způsobit únavu, vyčerpání a neschopnost se soustředit. Hrají totiž důležitou roli v energetickém metabolismu, nervové funkci a psychické pohodě. Vitamín B2 například chrání buňky před oxidativním stresem, zatímco vitamín B6 přispívá ke správné syntéze cysteinu. Vitamín B12 je důležitý pro buněčné dělení a správnou funkci nervového systému. Pravidelné užívání komplexu vitamínu B může pomoci zlepšit vaši mentální a fyzickou výkonnost.

B–Complex BrainMax obsahuje všechny důležité vitamíny skupiny B v aktivní formě, což zajišťuje jejich maximální vstřebatelnost a účinnost. Doplněk nejenže bojuje proti únavě, ale také podporuje správnou funkci metabolismu a zlepšuje vaši celkovou vitalitu.

Vitamíny skupiny B získáváme z běžně dostupných potravin, jako jsou maso, kvasnice, vajíčka, mléko, sýry, ryby, celozrnná mouka, ořechy, luštěniny a některé druhy ovoce a zeleniny. Nedostatečná strava nebo problémy s vstřebáváním živin však mohou vést k jejich nedostatku. Příznaky nedostatku zahrnují únavu, špatnou kvalitu spánku, ekzémy, nervové potíže a další zdravotní problémy.

2. Vitamin D3 & K2

Druhý produkt kombinuje vitamíny D3 a K2. Vitamín D, často nazývaný „sluneční vitamín„, hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích. Je nezbytný pro správnou absorpci vápníku, klíčového minerálu pro funkci svalů a nervů, zdraví kostí a zubů. Podporuje také syntézu bílkovin a normální stahování svalů. Studie ukazují, že vitamín D může pozitivně ovlivnit náladu a motivaci. Nedostatek tohoto vitamínu může vést k pocitu únavy a svalové slabosti. 

Vitamín K2 zase podporuje správnou funkci srdce a cév. Společně tyto vitamíny pomáhají udržet tělo v optimální kondici.

Kombinace vitamínů D3 a K2 nejenže podporuje imunitní systém, ale také zlepšuje celkovou energii a výkonnost. Jejich pravidelné užívání vám může pomoci cítit se svěže a plní energie, zejména v obdobích, kdy je nedostatek slunečního světla.

3. Hořčík

Třetí na seznamu je hořčík, a především jeho podoba ve formě magnesium malátu. Tento typ hořčíku účinně proniká do tkání těla a podporuje energetický metabolismus na buněčné úrovni, což je nezbytné pro tvorbu ATP, hlavního zdroje energie pro buňky. Hořčík obecně přispívá k rovnováze elektrolytů, energetickému metabolismu, činnosti svalů a psychické činnosti.

Nedostatek hořčíku může způsobit podrážděnost, špatnou náladu, častou únavu, svalové křeče a problémy s koncentrací. Hořčík bisglycinát a malát jsou formy hořčíku s vysokou vstřebatelností a specifickými účinky – bisglycinát zklidňuje a regeneruje, zatímco malát má energizující účinky.

My doporučujeme Energy Magnesium od BrainMaxu, který vám může pomoci zlepšit svou fyzickou výkonnost, snížit únavu po náročném dni nebo tréninku a podporuje celkovou relaxaci těla a mysli.

4. Yerba Maté

Yerba Maté je tradiční nápoj z Jižní Ameriky, který se připravuje z listů cesmíny paraguayské. Je oblíbený pro své stimulujícími účinky, které poskytují trvalou energii a zároveň zlepšují soustředění a mentální jasnost. Yerba Maté obsahuje kofein, theobromin a další alkaloidy, které společně poskytují mírné a dlouhodobé povzbuzení bez náhlých poklesů energie.

Yerba Maté je také bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, což přispívá k celkovému zdraví a pohodě. Studie ukazují, že pravidelná konzumace yerba maté může podporovat metabolismus, pomáhat při kontrole hmotnosti a zlepšovat fyzickou výkonnost.

BrainMax Pure Organic Yerba Maté Energy je 100% organický a vysoce kvalitní produkt.

5. Kofeinové kapsle

Kofein obecně, je jedním z nejrozšířenějších stimulantů na světě, nacházející se v kávě, čaji, nealkoholických nápojích a čokoládě. Jeho chemická struktura se podobá adenosinu, což mu umožňuje blokovat receptory adenosinu a oddálit nástup spánku. Kofein také zvyšuje mozkovou aktivitu a produkci adrenalinu, což vede k prohloubení dechu, zrychlení srdeční činnosti a zvýšenému zásobování svalů glukózou. Vstřebává se v žaludku a tenkém střevě, s maximální hladinou v krvi 45 až 60 minut po požití. Přestože kofein zvyšuje krevní tlak a produkci žaludečních kyselin, jeho účinky se při pravidelném užívání stávají méně výraznými. 

Kofein má kontroverzní pověst jako zlepšovač sportovního výkonu. Zatímco nepodporuje krátkodobé vysoce intenzivní aktivity, může zvýšit výkon při vytrvalostních sportech mobilizací tukových zásob jako zdroje energie a oddálením vyčerpání glykogenu ve svalech. Výzkumy však ukazují různé výsledky v závislosti na metodologii a individuálních rozdílech mezi sportovci. Zvyšuje koncentraci dopaminu v mozku, což navozuje pocit spokojenosti a štěstí. Kofein stimuluje jasnější myšlení, lepší koordinaci a celkové zrychlení metabolismu, avšak jeho přemíra může vést k nervozitě a nesoustředěnosti. 

My doporučujeme  Natural Caffeine Max od CZECH VIRUS, které obsahují přírodní kofein, který je extrahován z guarany a zeleného čaje. Tento typ kofeinu je známý pro svou vysokou účinnost a rychlý nástup účinku. Každá dávka poskytuje přesné množství kofeinu 200 mg.

Závěr

Tyto přírodní doplňky stravy nabízejí širokou škálu možností pro zvýšení energie, zlepšení fyzické výkonnosti a podporu celkové pohody. Ať už se potýkáte s chronickou únavou, hledáte způsob, jak zlepšit svůj výkon při sportu, nebo chcete podpořit svou mentální bystrost, tyto doplňky vám mohou být skvělým doplňkem každodenní rutiny. Nezapomeňte se poradit se svým lékařem nebo odborníkem na výživu před zařazením nového doplňku.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.